Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Crăciunul pe rit vechi este mai aproape de sufletul nostru” Reportaj Audio

Creștinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. În timp ce unii moldoveni merg la sate să serbeze Nașterea Domnului, alături de familie și rude, sunt și dintre cei care preferă să petreacă la munte, în România sau Ucraina. În aceste zile, punctele de trecere a frontierei au fost supraaglomerate, oamenii fiind nevoiți să aștepte ore în șir pentru a trece hotarul. Deși sunt mulți cei care serbează Crăciunul pe stil nou în R.Moldova, oamenii la sate continuă tradiția să sărbătorească pe stil vechi.

Crăciunul este cea mai așteptată și importantă sărbătoare pentru mătușa Eugenia Iosob, în vârstă de 73 de ani, din satul Cruzești, o suburbie a capitalei. Cu emoții și bucurie, îi așteaptă pe cei dragi în jurul mesei tradiționale, plină de bucate alese. Am găsit-o, joi la prânz, în timp ce pregătea crăciunei și colindețe.”Nașterea Domnului este o sărbătoare foarte mare pentru noi. Ne bucurăm că am ajuns până la această zi și avem pace și pâine. Acum de Crăciun facem colăcei. Aluatul poate fi dulce sau nu prea, cum dorește  gospodina. Crăciuneii se pun la icoane până la primăvară, după care se dau la păsări și animale pentru a avea un an bogat. În ziua de Crăciun, fiecare credincios creştin de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz familiile se reunesc la masa tradiţională. Facem piftie, bucate din porc. Nu lipsește borșul scăzut, pe care îl facem cu varză și carne. La noi nu se fac sarmale la Crăciun”, ne povestește gospodina din Cruzești.
 
Mătușa Eugenia mărturisește că simte cu adevărat spiritul Crăciunului pe 7 ianuarie și nu pe 25 decembrie, pe stil nou, cum sărbătoresc mulți creștini în întreaga lume. Femeia își amintește cu nostalgie de Crăciunul de altădată.”Crăciunul pe rit vechi este mai aproape de sufletul nostru. Nu-mi amintesc când eram copil să sărbătorească cineva pe 25 decembrie. Totuși, înainte pe 7 ianuarie, erau mai multe tradiții și obiceiuri. Trei zile serbam Nașterea Domnului, cu rudele împreună. Acum am rămas doar noi bătrânii. Îmi amintesc ce zăpada mare aveam. Ograda era plină și trebuia să facem cărărușe să ajungem la animale, în drum sau după apă la fântână. Nu mai avem așa ierni. De Crăciun, mama pregătea friptură de vrăbiuțe. Foarte bună. Cine mânca această friptură se spunea că va trece ușor prin ani ca o pasăre”, își amintește mătușa în timp ce împletea colăcei pentru colindători. 

De mai bine de 20 de ani,Violeta Crudu locuiește în satul Cruzești. În 2015, în urma alegerilor locale, a devenit primarul comunei. Aflu că a sărbătorit Crăciunul pe stil nou, iar pe 7 ianuarie va merge în vizită la părinți.”Noi, dar și prietenii noștri sărbătorim deja Crăciunul pe 25 decembrie. Chiar în acest an am serbat, iar pe 7 ianuarie vom merge la părinți, în satul Șerpeni. Astfel, am împărțit sărbătorile. Începem să serbăm pe 25 decembrie și sfârșim șirul sărbătorilor de iarnă pe 14 ianuarie. Avem mulți prieteni care sărbătoresc deja pe stil nou. Este un prilej de a ne vedea cu finii, nașii noștri. Este o relație mult mai apropiată, ești legat spiritual și creștinește”, ne spune Violeta Crudu.
 
Tradițiile și obiceiurile de iarnă se pare că sunt păstrate cu sfințenie la Cruzești.”La Crăciun, copii umblă cu ”Steaua” și toți oamenii îi așteaptă. Pe lângă tradițiile pe care le avem, în seara lui Sfântul Vasile, când este marcat Revelionul pe stil vechi, 13 ianuarie, vine o ceată de flăcăi. Toate familiile așteaptă această ceată. Deschidem geamurile și ușile și auzim ceata de departe. După ce vin cu uratul și adună bani, în următoarea duminică, de Bobotează, acești băieți organizează un joc pentru tot satul. Este o tradiție care îmi place foarte mult și la care oamenii din sat țin în mod deosebit”, ne spune primarul comunei Cruzești, Violeta Crudu.
 
Cei care vor serba Crăciunul acasă sau fie pleacă în vacanță în străinătate, trebuie să știe că meteorologii au emis cod portocaliu și galben de schimbare bruscă a vremii. Începând de vineri, vor cădea ninsori puternice, va viscoli, iar pe drumuri se vor forma troiene. Stratul de zăpada ar putea ajunge până la 20 de centimetri. Ziua se vor înregistra minus 13 grade Celsius, iar noaptea până la minus 17 grade.
 
Noul președinte al R.Moldova, pro-rusul Igor Dodon a afirmat recent că împreună cu familia sărbătorește Crăciunul pe stil vechi ”așa cum se obișnuiește la noi”.”Este important să ne înțelegem unii pe alții, cei care avem diferite păreri, sărbători, valori. Democrația înseamnă diversitate și respect reciproc, atât timp cât nimeni nu dăunează integrității sociale”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, pe 25 decembrie.
 
În R.Moldova, Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, a sărbătorit Nașterea Domnului pe stil nou, la 25 decembrie, iar Mitropolia Moldovei, care aparţine Patriarhiei Ruse va serba pe stil vechi.
 
Crăciunul pe 7 ianuarie este sărbătorit de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană şi calendariştii vechi greci care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe. În timp ce creştinii ortodocşi care se conduc de calendarul iulian sărbătoresc sâmbătă, Naştearea Domnului Isus Hristos, Mitropolia Basarabiei, serbează în această zi Botezul Domnului (Boboteaza). Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial.

1357