Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O știre falsă privind incendierea unei biserici provoacă emoție în Germania

Prezentarea de către situl ultra-conservator american Breitbart a unor informații false despre incendierea unei biserici din Dortmund a generat un val de emoție în Germania. Autoritățile se tem deja că asemenea informații vor putea influența alegerile generale programate pentru luna septembrie.

După cum transmite AFP, situl ultraconservator american Breitbart a transmis că în noaptea de Revelion o biserică din Dortmund ar fi fost a incendiată de către străini care ar fi strigat "Allah Akhbar". Informația a stârnit emoție în Germania, iar pe rețelele sociale, numeroși utilizatori s-au dezlănțuit, începând de vineri, chemând la uciderea musulmanilor.

Poliția locală s-a văzut nevoită să emită imediat un comunicat de presă în care a relatat faptele reale petrecute în noaptea de Anul Nou.

Potrivit Poliției, noaptea de Revelion in Dortmund a fost una destul de liniștită. O mulțime de circa 1.000 de oameni s-a adunat în fața bisericii din centrul orașului și pompierii au raportat un mic incendiu cauzat de folosirea necorespunzătoare a focurilor de artificii. Focul a fost stins imediat de către pompieri.

Situl american susține că autorii incendiului ar fi strigat „Allah Akhbar”. Dar, potrivit ziarului local Ruhr Nachrichten, unele strigăte "Allah Akhbar" au fost au putut fi auzite din partea unui grup de sirieni care sărbătoreau încetarea focului în țara lor și care nu aveau nimic de-a face cu incendiul izbucnit lângă biserică.

Ministrul regional al Justiției din landul Hesse, Eva Kühne-Hörmann a caracterizat drept ”periculos faptul că aceste mesaje false s-au răspândit incredibil de rapid, eliminarea lor fiind foarte dificilă”.

Breitbart este un site apropiat de extrema dreaptă americană și care l-a sprijinit puternic pe Donald Trump, în campania prezidențială.

Potrivit presei germane, Breitbart intenționează să înființeze filiale în Germania și Franța, unde în acest an vor avea loc alegeri cruciale.

555