Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


INS: Românii câștigă în continuare puțin și dau cei mai mulți bani pe mâncare

Veniul mediu lunar al unei gospodării din România a rămas sub 3.000 de lei și în al treilea trimestru al anului trecut. Datele sunt relevate de Institutului Național de Statistică (INS). Același raport arată că, în continuare, românii cheltuiesc cei mai mulți bani pe mâncare.

În ultimul trimestru din 2016, veniturile totale medii lunare pentru o gospodărie au fost de 2.972 lei. De cealaltă parte, cheltuielile au fost de 2.543 lei/lună, adică 85% din veniturile totale.

Salariile și veniturile asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (60,4% din veniturile totale ale gospodăriilor). 'La veniturile totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, cele din prestații sociale (21,8%), din agricultură (3,8%), din activități neagricole independente (2,8%) și cele din proprietate și din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%). O pondere importantă dețin și veniturile în natură, în principal din contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (7,6%)', mai menționează sursa citată.

Pe de altă parte, ”principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării continuă să fie consumul de bunuri alimentare”. Urmează cheltuielile cu bunuri nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei specifice preponderent mediului rural.

Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul III 2016, în medie, 34,9% din consumul gospodăriilor. Băuturile alcoolice și tutunul au reprezentat 8%.

Important de menționat, cheltuielile pentru investiții, spre exemplu cele destinate cumpărării sau construcției de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni șamd dețin o pondere mică în cheltuielile totale, respectiv doar 0,5%.