Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A demisionat numărul 2 din SRI. Cum afectează "Cazul Coldea" instituția?

florian_coldea.jpg

Prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, a demisionat.

Generalul Florian Coldea, până de curând șef operativ al Serviciului Român de Informații și implicit Număr Doi în SRI, a demisionat astăzi din funcție și s-a pus la dispoziția instituției, pe fundalul acuzațiilor lansate de Sebastin Ghiță. În cererea de demisie din funcție, Florian Coldea invocă demnitatea și onoarea militară, dar și riscul afectării grave a activității SRI. Retragerea surprinde, în condițiile în care comisia internă de control a SRI stabilise că Florian Coldea nu a încălcat nici legea și nici vreo normă internă, iar Biroul Executiv a decis, tot astăzi, repunerea sa în funcție. Despre această contradicție vorbește, la RFI, analistul militar Cornel Codiță, care e de părere că SRI este, la acest moment, o instituție datoare  în relația cu publicul.

 

Comunicatul de presă dat de SRI nu lămurește nici pe departe lucrurile și, consideră Cornel Codiță, este rolul comisiilor parlamentare de specialitate să facă acest lucru. Altfel, ca în orice birocrație, și în SRI există poli de putere și interese pentru ocuparea unor funcții cheie, mai spune Cornel Codiță:

"Ce poate să înțeleagă omul din ceea ce se întâmplă? Că ceva nu merge. Și nu merge atât de grav încât e nevoie ca numărul 1 operativ să plece pentru ca lucrurile să intre în normal. (...) La o primă interpretare pare să fie o încercare a domnului general Coldea de a ieși complet din joc ca să reducă miza pe el, ca persoană, pentru soluțiile de viitor. Pe de altă parte poate să fie o decizie luată într-un moment de mare tensiune. Nu e clar dacă îl ajută prea mult pentru că practic toate lucurile de care vorbim au fost făcute într-o vreme în care era în funcție. Și vremea aia n-o șterge nimeni cu buretele.  Ca în orice birocrație, aceste lucururi (existența polilor de putere) sunt prezente, nu pot fi excluse, fac parte din viața obișnuită a oricărei structuri de putere. Diferența este că în unele instituții există o cultură care permite rezolvarea acestor tensiuni fără ca treburile și obiectivele instituției să fie prea grav detanjate, în timp ce alte instituții nu reușesc lucrul ăsta. Atunci se împiedică la fiecare hop mai mare, cum este cazul și acestui hop în SRI.   "

"Cazul Coldea" a fost generat de o serie de acuzații făcute de fostul parlamentar Sebastian Ghiță, la acest moment dat în căutare generală. Ghiță susține că generalul Coldea ar fi mers în vacanțe plătite de el și că ar fi participat la întâlniri ce au avut loc la o proprietate ce-i aparține.

Florian Coldea a fost trecut, la sugestia șefului SRI, Eduard Hellvig, în rezervă.

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu a solicitat ca șeful SRI Eduard Hellvig să fie audiat pe data de 25 ianuarie.

 

 

 
Asculta AICI interviul integral: