Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce deţinuţi ar putea fi graţiaţi? APADOR-CH: Închisorile se vor umple înapoi în cel mult un an

Detinuti despagubiti decizie scandaloasa.jpg

Ministrul Justiţiei propune soluţii pentru problema penitenciarelor (Sursa foto: pixabay.com)
Ministrul Justiţiei propune soluţii pentru problema penitenciarelor (Sursa foto: pixabay.com)

O lege a graţierii nu va rezolva pe termen lung problema aglomeraţiei din închisori. O spune la RFI Nicoleta Andreescu, directoare executivă la Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki.

Responsabila APADOR-CH comentează intenţia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, de a propune o lege a graţierii, care să nu vizeze nici faptele de corupţie, nici faptele grave împotriva persoanei.

Nicoleta Andreescu spune că "părerea asociaţiei despre subiectul amnistiei şi graţierii este că acestea nu sunt soluţii care să rezolve problema supraaglomeraţiei din penitenciare pe termen lung (...). Amnistia şi graţierea golesc închisorile, care se vor umple înapoi în jumătate de an-un an".

Reprezentanta APADOR-CH estimează că un demers de acest gen nu ar scoate din închisori prea mulţi deţinuţi: "Din ce înţeleg că exclude ministrul Justiţiei, ce ar mai rămâne de graţiat ar fi spre exemplu infracţiunile la Codul Rutier, furturile simple, fără violenţă, adică nu tâlhăria. Furturile simple sunt destul de puţine. Mai sunt alte tipuri de infracţiuni, care sunt fără violenţă şi nu sunt asimilate corupţiei, însă dacă ne uităm la statisticile cu privire la infracţiunile pentru care sunt încarceraţi deţinuţii în penitenciarele din România, cei aproximativ 29 de mii, o să vedem că sunt foarte puţini care intră la aceste tipuri de infracţiuni, care să zicem nu prezintă un pericol social şi nici nu sunt asimilate corupţiei, pentru că sunt destul de puţini oameni în penitenciare condamnaţi pentru furt simplu. De regulă, sunt jafuri sau tâlhării, oricum cu violenţă asupra persoanei".

Cum rămâne cu abuzul în serviciu, de exemplu, poate fi graţiat sau nu? "Şi acesta este un motiv pentru care noi nu susţinem măsuri colective, pentru că până la urmă, fiecare persoană condamnată este condamnată pe baza unor fapte care au specificul lor (...). Trebuie să te uiţi la întreg cazul, pentru că unele chestiuni care au dus la o condamnare pe abuz în serviciu nu au nici o legătură cu corupţia, unele, probabil marea majoritate, au (...). Nu trebuie să luăm măsuri la grămadă", consideră Nicoleta Andreescu.