Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă tragedie în regiunea Abruzzo, după avalaşa din Gran Sasso

Regiunea Abruzzo e lovită de o nouă tragedie după avalanşa de săptămâna trecută. Marţi, şase persoane care se aflau la bordul unui elicopter de salvare au murit în urma prăbuşirii aeronavei în Abruzzo, în timpul unei misiuni de salvare. Concret, în tragedie au murit cei cinci membri ai echipajului - doi piloţi, un medic, un infirmier şi un salvamontist – dar şi schiorul căutat de aceştia. În regiunea în care s-a prăbuşit elicopterul, o serie de cutremure au provocat săptămâna trecută avalanşa soldată cu 14 morţi.

De aproape o săptămână, mii de militari, salvatori, poliţişti şi pompieri sunt mobilizaţi în centrul Italiei, cu sprijinul elicopterelor atunci când vremea permite acest lucru, pentru a-i evacua pe locuitorii zonelor cu risc, a aproviziona cătunele izolate şi a restabili alimentarea cu electricitate, legăturile telefonice şi alimentarea cu gaze naturale în regiunea Abruzzo.

Între timp, autorităţile au anunţat că marţi trupurile neînsuflețite a două femei, care se adaugă unui număr de alte șase cadavre descoperite în timpul nopții, au fost scoase din hotelul acoperit de avalanșă în urmă cu șase zile. Numărul persoanelor decedate în urma catastrofei se ridică astfel la 14 și numărul celor dispăruți scade la 15, printre care salvatorii speră încă să descopere supraviețuitori, pe lângă cei 11 deja scoși din hotel.

În paralel cu căutările, justiția italiană anchetează asupra istoricului hotelului Rigopiano pentru a stabili dacă această catastrofă putea fi evitată. O anchetă pentru omucidere involuntară a fost deschisă după producerea dramei pentru a determina dacă toate riscurile au fost luate în calcul în construcția hotelului, precum și în derularea evenimentelor de miercurea trecută.

Între timp, presa italiană a publicat un e-mail trimis de managerul hotelului mai multor reprezentanţi ai autorităţilor locale, în care cerea deblocarea imediată a drumurilor pentru a permite turiştilor să plece după seria de cutremure puternice care au lovit regiunea Gran Sasso. Totuşi, niciun ajutor nu a venit înainte ca avalanşa mortală să lovească hotelul plin cu turişti.