Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pacienţii cu hepatită: "Direct sau indirect, statul încurajează nevaccinarea"

criza_vaccin_impotriva_hepatitei_b_maternitatile_tara.jpg

Stocurile de vaccin sunt insuficiente
Stocurile de vaccin sunt insuficiente

Vaccinul împotriva Hepatitei B nu va mai fi adus în România până în ianuarie anul viitor. Anunţul e făcut de autorităţile de la Bucureşti, care preiau de fapt un anunţ al producătorului belgian. Criza a început deja, pentru că stocurile sunt limitate.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH - RO) atrage atenţia că stocurile de vaccin din România sunt deja insuficiente, deşi criza generată de producţie nu ar fi trebuit să fie resimţită şi numai în cazul în care autorităţile nu ar fi găsit o soluţie. Mulţi părinţi merg încă de anul trecut în ţările vecine pentru a-şi cumpăra singuri vaccinul care – teoretic – e cuprins în planul naţional.

Criza a început de anul trecut

Femeile însărcinate care au hepatită nu ştiu dacă îşi vor putea imuniza copiii la naştere, pentru că stocurile din maternităţi şi farmacii sunt variabile. Pe de altă parte, apropiaţi ai pacienţilor cu acest virus transmit semnale către asociaţie încă de anul trecut nu găsesc injecţia care i-ar proteja. Criza a început deja, spune Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, care cere autorităţilor să ceară urgent sprijinul organizaţiilor internaţionale:

"Nu înţelegem rostul campaniilor de informare pe vaccinare atâta timp cât tu ca autoritate nu te asiguri că ai stocuri suficiente. Să te afli în această situaţie pe acest acest fond naţional antivaccinare este absolut dramatic. Este ca şi cum statul încurajează direct sau indirect antivaccinarea. O spun cu toată responsabilitatea. Au mai fost perioade de criză şi am atenţionat de fiecare dată: indiferent cine va fi la nivel de guvern, trebuie să fim pregătiţi, să nu se mai întâmple asa ceva. O spun din perspectiva pacientului şi a mamei care a fost în situaţia de a nu avea vaccinul la naşterea copilului" spune Marinela Debu.

 
ASCULTĂ: Marinela Debu, în dialog cu Ioana Haşu-Georgiev