Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„ Noaptea, ca hoţii!”: Mii de persoane au protestat în faţa Guvernului (FOTO/AUDIO)

Mii de oameni au ieşit în stradă marţi seară şi au rămas în faţa guvernului până după miezul nopţii, protestând faţă de decizia executivului de a graţia anumite pedepse şi faţă de modificarea Codurilor penale.

La scurt timp după anunţul ministrului Justiţiei, în Piaţa Victoriei, în faţa guvernului au venit câteva sute de persoane. Potrivit unor surse din Jandarmerie, numărul protestatarilor a depăşit ulterior 10 mii. 

A fost un protest paşnic, fără incidente deosebite: “Au fost încercări de a forța porțile care dau către curtea exterioară a Guvernului. Nu am reținut sau amendat pe nimeni, nu a fost nevoie”  - a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, citat de Agerpres. Manifestanţii au scandat “Noaptea, ca hoţii!”, dar au taxat orice încercare de a tensiona situaţia, inclusiv atunci când din mulţime s-a aruncat cu bulgări spre guvern.

La ora 1:00, în Piaţa Victoriei erau încă în jur de 5-6 mii de persoane, atât în faţa guvernului, cât şi în părţile laterale (str. Paris şi Bd.Iancu de Hunedoara). 

Spre ora 2:00, pe un frig pătrunzător,  se scanda “Ruşine să vă fie!”. Piaţa se goleşte uşor-uşor.Pe parcursul protestului, s-a strigat în repetate rânduri atât împotriva guvernului, cât şi a PSD şi a liderului formaţiunii, Liviu Dragnea. S-a cerut de asemenea demisia ministrului Justiţiei.

Ce spun protestatarii

“Cred că cel mai important şi cel mai lucid pentru noi ar fi să avem o schimbare radicală a clasei politice. Indiferent de guverne...tehnocrat, PSD, PNL, dreapta, stânga...soluţia e o schimbare radicală. Per ansamblu e foarte important să ieşim şi să le arătăm că ne pasă”  

“Mă aştept să iasă cât mai mulţi oameni în stradă şi să înţeleagă că asta este singura şansă să ne scăpăm ţara de hoţi.”

“Eu sunt vreo oră jumate. Nici nu m-am gândit că o să fiu aici. E 12 noaptea. Mâine muncim. Nu ştiu dacă schimbă cu ceva prezenţa mea aici. Dar e de datoria noastră. Dacă stăm într-un astfel de moment acasă, când guvernul nostru se comportă ca o adunătură de hoţi, cred că nu mai are rost să respectăm orice regulă.” 

“Ce altceva aş putea să fac decât să vin în continuare, fie în Piaţa Victoriei sau în Piaţa Unirii? Mai mult decât atât nu cred că am de făcut. (...) Îmi este teamă de faptul că vom înceta să mai luptăm, să ne mai spunem punctul de vedere. “

 
Asculta AICI reportajul inregistrat la protestul de marti seara: