Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Violenţe în Piaţa Victoriei: Ciocniri între jandarmi şi presupuşi ultraşi

Zeci de mii de oameni protestează, la București (în fața guvernului) și în marile orașe, după adoptarea unor acte normative ce produc efecte importante în Justiție.  

IN CURS DE ACTUALIZARE

23.15: Manifestanţii din Piaţa Victoriei au început să plece, în jurul orei 22.30, în grupuri de sute de persoane, în timp ce aproximativ 30.000 de oameni continuă protestele, la această oră, relatează news.ro. Mulţi protestatari au plecat după ce un grup de 50-60 de oameni a aruncat spre jandarmi cu petarde şi torţe, iar forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, la Antena 3, că un jandarm a fost rănit în urma altercaţiilor din Piaţa Victoriei, el fiind transportat la Spitalul Floreasca unde se află sub îngrijire medicală şi este în afara pericolului, iar alţi membri ai forţelor de ordine au fost răniţi uşor, dar au revenit în dispozitiv.

22.45: În Piața Victoriei jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene după ce un grup de manifestanți a aruncat cu sticle, torțe și petarde spre ei, relatează newsro. Jandarmeria face apel către protestatari să se manifeste ”în limite normale”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti. El a subliniat că în mulţime sunt persoane care aruncă spre jandarmi cu obiecte pirotehnice şi cu obiecte contondente, iar cei care observă astfel de persoane să se delimiteze de acestea. În piață au apărut și mai mulți membri ai galeriilor unor cluburi de fotbal.

Fotografii: Mircea Oprea / RFI România

21.45: Oamenii au ieșit în stradă în 55 de orașe din țară. Digi24 TV estimează numărul total al protestatarilor din întreaga țară la 300 000, din care 150 000 la București, 35 000 la Cluj Napoca, cîte 20 000 la Constanța și Timișoara, 5 000 la Constanța, etc. Se protestează și în diaspora. La Londra 8000 de români demonstrează în stradă împotriva guvernului de la București, relatează Realitatea TV.

21.10: Numărul manifestanților din Piața Victoriei depășește 100 000, estimează new.ro. Mai mulți protestatari au aruncat cu sticle pline cu pietre înspre sediul guvernului. De asemenea s-au auzit mai multe explozii de petarde. După fiecare din aceste explozii protestatarii au dezabrobat cu huiduieli și fluierături și au strigat ”Fără violență!”

20.30: În Piața Victoriei sunt acum peste 80 000 de demonstranți (hotnews.ro)

20.05: Numărul manifestanţilor este de aproximativ 50.000 şi continuă să crească, estimează news.ro. "Prostul satului face legea în România", "Guvern de slugi", "Sunt aici pentru că tu nu ai votat", "Deşteaptă- te, române", "Noapte de noapte cerem dreptate" şi "Altă întrebare: Când dai abrogare?", sunt câteva dintre mesajele de pe pancartele manifestanţilor. Oamenii scandează "Hoţii" şi "Jos Guvernul comunist"

19.56: 20 de mii de oameni protestează la Cluj, peste 5 mii la Timișoara, 4 mii la Brașov. 7 mii de oameni sunt în stradă la Iași (news.ro)