Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A şaptea zi de proteste, în Piaţa Victoriei. Manifestație anti-Iohannis, la Cotroceni

Circa 10.000 de oameni s-au adunat, luni seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, așa cum arată estimările făcute în jurul orei 20.00. Manifestanţii scandează împotriva Guvernului căruia îi cer demisia. Mii de oameni au ieșit în stradă și în alte oraşe ale țării. Pe de altă parte, noi proteste împotriva președintelui Klaus Iohannis au loc la Palatul Cotroceni.

ACTUALIZARE 10: În jurul orei 22.00 manifestanții au început să părăsească piața.

ACTUALIZARE 9: La demonstrația anti-prezidențială și pro-PSD de la Palatul Cotroceni, la ora 21.30 mai erau cca 300 de oameni, după ce în jurul orei 19.00 se ajunsese la un număr de cca 2000 de persoane.

ACTUALIZARE 8: La ora 21.10 în Piața Victoriei erau 25 000 de oameni estimează Digi 24. Se scandează "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "Jos Dragnea", "Jos Iordache", "Hoţii","Demisia", "PSD, ciuma roşie". Manifestanții ridică telefoanele mobile cu ecranele aprinse.

ACTUALIZARE 7: La București, numărul manifestanților a ajuns la 15.000.

ACTUALIZARE 6: Peste 6.000 de persoane s-au adunat luni seară, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, și protestează împotriva Guvernului Grindeanu.

Manifestanții poartă pancarte antiguvernamentale și anti-PSD și au scandat, printre altele, 'Jos Guvernul', 'Demisia', 'Hoții'.

ACTUALIZARE 5: Peste 3.000 de manifestanți participă la protestul din piața centrală din Timișoara.

Participanții la manifestare au pancarte cu înscrisuri noi ''Vă oprește strada să continuați prada'', ''Până nu plecați rămânem supărați'', ''Dragnea, proiecta-ți-aș casa'', ''Munceam și ne-ați deranjat'' sau mai vechi ''Și Ion Creangă a plătit pentru cireșele furat", "Demisia'', ''DNA să vină să vă ia'', ''Dreptate, nu politicieni corupți în libertate''.

ACTUALIZARE 4: 1.000 de oameni protestează împotriva Guvernului și la Brașov.

"Jos, Jos, Jos-Guvernul mincinos", "Demisia", "Jos Guvernul", "Hoții-Hoții", "Să vă fie frică poporul se ridică", "DNA să vină să vă ia", "Uniți salvăm toată România", sunt scandările celor prezenți la acțiunea de protest.

ACTUALIZARE 3: Un grup alcătuit din peste 1.000 de manifestanți a pornit luni seară, în jurul orei 19,30, din fața Prefecturii Constanța, în cel de-al șaptelea marș de protest către sediul Organizației județene PSD, pentru a-și manifesta neîncrederea în politica Guvernului față de lupta anticorupție.

ACTUALIZARE 2: În Piața Unirii din Iași se protestează împotriva Guvernului și luni seară, pentru a șasea zi consecutiv, în prezent fiind prezente la miting peste 4000 de persoane, potrivit unor surse oficiale, citate de Agerpres.

ACTUALIZARE 1: Peste 5.000 de manifestanți cer demisia Guvernului la Sibiu luni seară, după ora 20,00, într-un marș care a pornit din Piața Mare spre sediul PSD și continuă pe principalele bulevarde din oraș, potrivit unor estimări oficiale.

.........................................

Manifestanţii din centrul Bucureștiului fluieră, suflă în vuvuzele şi scandează: "Anticipate", "Jos Guvernul", "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roşie", "Zi de zi aici vom fi", "Ruşine să vă fie". Circulaţia spre Calea Victoriei şi Bulevardul Titulescu a fost oprită.

Unii dintre demonstranţi flutură steaguri, alţi suflă în vuvuzele. La ieşirea de la metrou se vând fluiere cu cinci lei şi vuvuzele cu 10 lei, în timp ce în dreptul Muzeului Antipa sunt comercializate steguleţe cu cinci lei bucata. Poliţiştii intervin, legitimându-i pe vânzătorii ambulanţi, relatează news.ro.

Duminică, manifestanţii din Piaţa Victoriei anunţau că, chiar dacă Guvernul a abrogat OUG de modificare a codurilor penale, nu renunţă la proteste pentru că Guvernul a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politiceni, şi trebuie să răspundă pentru ce au făcut şi să îşi dea demisia.

Un nou protest, și la Cotroceni

Peste 1.500 de persoane protestează, luni după-amiază, pentru a doua zi la rând, în faţa Palatului Cotroceni. Oamenii, majoritatea pensionari, cer demisia preşedintelui Iohannis şi a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi.

Circulaţia este închisă pe bulevardele Gh. Marinescu şi Eroii Sanitari. Manifestanţii sunt nemulţumiţi de comportamentul preşedintelui Iohannis de la începutul protestelor antiguvernamentale. De asemenea, este contestată şi Laura Codruţa Kövesi, procurorul-şef al DNA.

Protestatarii scandează "PSD, PSD", "Ghinion, am ieşit și noi", ”Susţinem guvernul Grindeanu", "Jos labele de pe guvernul meu". Câteva lasere sunt agitate pe porţile Palatului Cotroceni şi se strigă "Respectaţi votul românilor".

Manifestanţii au venit cu pancarte pe care scrie " Iohannis, dă-ne ţara înapoi! ", "UNEŞTE ce e dezbinat", "DNA fără cucuvea",  "Voi sunteţi 100.000. Noi, milioane".