Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiecţiile din Piaţa Victoriei: Cine sunt cei care au făcut „guerilla mapping” la protest?

aural_eye.jpg

Image source: 
facebook.com/auraleye ilustrație: Gabriel Vrabie / foto: Paul Kerestes

La protestele din ultimele zile, din faţa guvernului, au ieşit în evidenţă, pe lângă număul uriaş de participanţi sau pancartele cu mesaje originale şi proiecţiile făcute pe o clădire din Piaţa Victoriei, care conţineau scurte animaţii sau scandări pe care strada le prelua instantaneu. Este vorba de Guerilla Mapping  - explică, la RFI, unul dintre autorii proiecţiilor.

 

Răzvan Pascu şi prietenii lui artişti video au ieşit în stradă în prima seară ca simpli protestatari. Au decis apoi că e cazul să ducă lucrurile la un alt nivel. Un generator, un proiector, un calculator şi …o ambulanţă veterinară  - a însemnat efortul logistic. Iar mesajele proiectate, spune Răzvan Pascu, sunt preluate 100% din Piaţă:

Răzvan Pascu: Noi suntem Aural Eye, un studio de video mapping.

Reporter: Cum v-a venit ideea să participați la aceste zile de protest cu video mapping?

R.P: Participam deja în piață. Marți noaptea am ieșit revoltați de modul dezgustător în care a fost tratată lege în acest stat. Noi asta facem, cu asta ne ocupăm. În piață fiind, ne-a venit ideea că am putea să punem lucrurile cap la cap și să ajutăm puțin piața.

Rep: Cum arată din punct de vedere logistic acest efort?

R.P: Nu este foarte complicat. De aceea am încurajat pe toată lumea să facă același lucru și în țară. Ai nevoie de un generator, de un proiector și de un calculator. 

Legenda ambulanței

Rep. S-a creat un întreg folclor după ce, pe rețelele de socializare, a apărut o fotografie în care părea că proiecția este făcută dintr-o ambulanță veterinară. 

R.P: Chiar așa a fost. Proiecția s-a făcut dintr-o ambulanță veterinară pentru că am găsit o ambulanță la o prietenă care are un cabinet veterinar. Noi aveam nevoie să protejăm echipamentul. Nu puteam să îl punem pur și simplu în piață. 

Rep: Nu v-a fost frică și de reacția pieței, atunci când vede niște oameni care încep să facă proiecții?

R.P: Nu avea de ce să ne fie frică. Cei mai mulți de acolo sunt oameni OK. Sunt oameni buni. Noi nu eram acolo să transmitem alte mesaje în afara celor strigate de ei. În nicio clipă nu ne-am propus să venim cu mesaje de la noi, ci doar cu mesaje din piață.

Rep: Așadar, toate mesajele pe care le-ați proiectat pe blocul din Piața Victoriei, pe care le scandau imediat zecile de mii de oameni erau, mesaje preluate din piață.

altaintrebare@auraleye.studio

R.P: Da, erau mesaje preluate. Noi am deschis și o adresă de email, altaintrebare@auraleye.studio și am i-am anunțat pe oameni că ne pot trimite sugestiile lor. Am primit zilnic câteva sute de mesaje. Cu ajutorul prietenilor, pentru că a fost un efort foarte mare, le-am filtrat astfel încât să nu fie denigratoare, să nu fie jignitoare, dar să fie în spiritul pieței. Toate sunt mesaje care s-au scandat, care s-au strigat sau care ne-au fost trimise pe adresa de email.

Rep: Aș insista un pic asupra  termenului de guerrilla mapping. Ce însemnă de fapt guerrilla mapping?

R.P: Ca orice acțiune de gherilă, înseamnă forțarea limitelor cunoscute de conviețuire pentru a transmite un mesaj, în cazul de față prin video mapping. Noi cu asta ne ocupăm. Noi am văzuit prima oară un astfel de moment de guerrilla mapping în Franța la protestele Je suis Charlie. Era un proiector care transmitea mesajele de susținere pe Arcul de triumf. A rămas cu noi acea imagine. Când a fost cazul, ne-am făcut și noi treaba.

Rep: Nu vă este teamă că faptul că ați făcut proiecții pe un bloc s-ar putea solda cu amenzi sau că veți fi trași la răspundere în funcție de cum va fi considerată acțiunea voastră?

R.P: Din câte știm, noi făcând acest lucru de mai mult timp, nu este ilegal să faci proiecții. Atât timp cât nu afectezi structura sau fațada unei clădiri, a unui obiect public, nu ai de ce să primești amendă.

Rep: Vă întreb și pentru că am văzut un apel pe pagina voastră de Facebook prin care cereți sprijin și faceți un fel de chetă în cazul în care primiți amendă.

R.P: Noi ne-am pus în gardă prietenii vechi și pe cei pe care i-am câștigat în ultima vreme, în cazul în care se va întâmpla un abuz să fie pregătiți să ne susțină pentru că nu avem sprijin. Suntem trei oameni și prietenii noștri. Nu avem specialiști în drept. Suntem siguri că există niște legi care nu îți permit să transmiți mesaje public, de orice fel. De aceea am păstrat decența mesajelor. De aceea nu am avut nici mesaje orientate spre o persoană sau spre un defect. Am fost super decenți, corecți. Cu toate acestea, am transmis furia oamenilor. Nu aveau cum să fie doar mesaje pozitive.

Rep: Spuneați că ați luat o pauză. Cât va ține această pauză? Ce veți face în continuare? Vom mai avea guerrilla mapping în Piața Victoriei în situația în care protestele continuă?

"Nu este responsabilitatea noastră să venim cu mesaje"

R.P: Nu știu. În acest moment nu vă putem răspunde dacă ne vom întoarce sau nu. Important în momentul de față este ca piața să își coaguleze propriile mesaje. Lucrurile se schimbă. Nu este responsabilitatea noastră să venim cu mesaje. Oamenii trebuie să se hotărască ce vor, cum vor acționa mai departe ca un grup. Dacă va fi nevoie, noi ne vom gândi dacă mai ieșim sau nu. Efortul a fost foarte mare. Presiunea a fost mare din partea oamenilor din piață, din partea mesajelor. Vă dați seama ce emoție a fost.

Rep: Câte ore stăteați într-o noapte de protest? De la început până la sfârșit? Care a fost programul vostru?

R.P: Ne trezeam dimineața. O parte selectam mesajele și le făceam o mică animație sau ceva care să le facă interesante. O parte din noi mergeam să rezolvăm partea tehnică, de unde luăm proiectorul, unde parcăm salvarea. Asta a fost toată chestia. Am parcat o salvare și am lăsat-o acolo și de acolo proiectam. Noaptea veneam și făceam proiecția două – trei ore, în momentele mai importante de la protest.

 

1400