Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Copiii pot merge la protest sau nu? Răspunsul psihologului

img_4724.jpg

Sursa imaginii: 
Ana Maria Florea Harrison

Participarea la manifestații poate fi un context extraordinar de învățare pentru copii, a unor comportamente bune și comportamente care nu sunt în regulă, este de părere psihologul de copii, Geta Costescu. Chiar dacă oamenii decid să nu ia copiii la manifestații, este important să le explice ce se întâmplă acolo. Copiii află oricum de la alți colegi diverse lucruri pe care aceștia le-au auzit în strada, iar părintele trebuie să i le descifreze. 

Psiholog Geta Costescu: Ceea ce mi se pare important este felul în care noi folsim acest context pentru a-i învăța lucruri pe copiii noștri. Cred că este foarte important să le explicăm ce se întâmplă și să ne coborâm cumva la nivelul lor de înțelegere. Sunt niște evenimente destul de importante pe care nu le putem ignora. Faptul că nu discutăm cu copiii noștri nu îi ajută în nici un fel să înțeleagă ceea ce se petrece îm jurul lor. În esență, participarea la astfel de manifestații poate să fie un context de învățare extraordinar pentru copii. Le putem explica acolo despre comportamente potrivite sau nepotrivite. De asemenea putem să le modelăm comportamente pe care ar dori să le aibă ei. Depinde foarte mult de felul în care părinții valorifică acest eveniment și de felul în care le explică copiilor ce se întâmplă acolo. Nu mi se pare că putem da un răspuns tranșant așa da sau așa nu, megeți cu copiii la miting sau nu mergeți cu copiii la proteste. Dar mi se pare că e important să le explicăm ce se întâmplă de fapt acolo.

Reporter: Pe Facebook, unii părinți spun că este periculos pentru dezvoltarea lor ulterioară participarea la astfel de adunări. Sunt adunări pașnice...

Psiholog Geta Costescu: Sunt adunări pașnice și, repet, pentru dezvoltarea lor ulterioară, este foarte importantă percepția pe care și-o formează cu ajutorul nostru, al adulților, asupra evenimentelor. Încă o dată subliniez, faptul că nu discutăm cu copiii, faptul că îi ferim de astfel de expuneri, nu-i ajută în nici un fel în dezvoltarea lor. Nu-mi dau seama ce-ar putea să fie traumatizant sau să le afecteze dezvoltarea, atât timp cât părintele le poate explica foarte pe înțelesul lor că nu e-n regulă nici să-njuri guvernul, cum nu e în regulă să nici să lovești jandarmii sau jandarmii să lovească manifestanții, dar că este sa spui ce crezi într-o manieră cinstită și corectă.

Reporter: Eu am fost la mai multe proteste, am văzut mulți copii cu părinții lor. Unii nu strigau nimic, altora li se explica ce se-ntâmplă. Unii cântau imnul național, dar am auzit și un băiețel, foarte simpatic de altfel, care striga PSD, ciuma roșie! Mi s-a parut nepotrivit...

Psiholog Geta Costescu: Sigur că da, pentru că el, acolo nu prea știa ce strigă, de fapt și de drept. Eu asta spun, că trebuie verificat cu copiii că știu despre ce vorbesc. Copiii nu înțeleg termeni cum ar fi grațiere sau ordonanțe guvernamentaleși așa mai departe. Deci totul ar trebui să li se explice. Oricum, sloganuri precum cele menționate de dumneavoastră, ei le aud. Pentru că dacă nu-l duc la protest să nu spună acest slogan, se poate întâlni a doua zi la școală cu colegul lui care a fost la protest și să-l folosească fără să fie în cunoștință de cauză. Copiii folosesc și vorbesc foarte mult despre sloganul DNA, sa vină să vă ia, fără să aibă o idee foarte clară despre asta. Prin urmare, tot timpul revin la: să explicăm termenii pe care îi folosim. Merg în școli în mod ebișnuit și evident, copiii au povestit diverse lucruri legate de faptul că au fost la protest sau n-au fost la protest. În cadrul întâlnirilor cu ei, a apărut acest subiect, ca dovadă că este o preocupare și un lucru care nu poate fi ignorat. Adică dacă noi nu vorbim sau nu le permitem să vorbească, nu înseamnă că preocuparea lor nu există. Mai degrabă încerc să clarific ce pot clarifica, să trag niște concluzii în termeni de lecții pe care ei le pot învăța de-acolo, decât să interzic abordarea acestui subiect ca fiind ceva ce nu ne interesează și ceva ce nu discutăm.