Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radu Herjeu, CNA: Un judecător e ferit de presiuni. Noi, nu. Analiza, abia la primul miting

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cere Consiliului Naţional al Audiovizualului să facă o analiză şi să intervină în situaţia presiunilor asupra magistraţilor venite dintr-o parte a presei . Solicitări similare au fost făcute recent şi de CSM sau DNA, care impută unei părţi a mass-media depăşirea limitelor libertăţii de exprimare. Probleme există, dar ele nu se rezolvă prin astfel de comunicate, susţine, la RFI, Radu Herjeu, membru CNA. Consiliul este cu analiza abia la  prima seară de proteste declanşate de OUG 13, în condiţiile şedinţele nu se ţin din lipsă de cvorum, pentru că membrii CNA îşi iau concedii. Mai departe, explică Radu Herjeu, instituţia nu poate acţiona decât în baza unei legi vechi de 15 ani. 

Nu mi se pare normal ca un judecător să fie ferit de presiunile externe privind verdictul pe care îl dă, dar este absolut firesc să faci presiuni asupra CNA să închidă televiziuni, să dea amenzi sau să întrerupă emisia, mai spune,  la RFI,  Radu Herjeu:

Problema poate fi rezolvată prin modificarea legislaţiei audiovizualului în primul rând, în parlament. În al doilea rând, problema ar mai putea fi rezolvată într-o oarecare măsură printr-o mai bună mobilizarea a tuturor membrilor CNA., în sensul în care să se ţină şedinţe. Eu nu înţeleg ce ar trebui să facă CNA-ul la o astfel de adresă, indiferent din partea cui vine. Mai mult decât să respect legea atunci când am de-a face cu un caz nu ştiu ce aş putea face doar pentru că am primit o adresă de la cineva.”

Situaţia este cea care a fost anul trecut: un număr foarte mare de şedinţe care nu s-au ţinut din lipsă de cvorum pentru că membrii săi erau fie în concediu de odihnă, fie în concediu medical, fie în concediu benevol, la discreţia proprie, fără niciun fel de aprobare.”

Despre sesizările legate de acoperirea mediatică a mitingurilor

În continuare noi suntem, după cinci şedinţe, la primul miting desfăşurat. Sper ca într-o săptămână, două, trei să putem să ajungem cu evenimentele la zi”.

Despre solicitările Parchetului, CSM şi DNA

Din punctul meu de vedere, îmi fac treaba. Dacă se referă la instituţie, da: CNA-ul nu şi-a făcut întotdeauna treaba aşa cum trebuia, dar nu pentru că n-a respectat legea, ci pentru că n-a putut să se întrunească. (…) Amenzile: eu îmi doresc să fie tot aceleaşi, cu sau fără presiuni externe. Pentru că nu mi se pare normal ca un judecător să fie ferit de presiunile externe privind verdictul pe care îl dă, dar este absolut firesc să faci presiuni asupra membrilor CNA.

CNA trebuie să respecte legea. (…) Nu în funcţie de comunicare sau de dorinţa unor oameni  obişnuiţi care, neştiind cum funcţionează CNA-ul, îşi manifestă nemulţumirea aşa cum ştiu să o facă”.

947