Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A noua zi de proteste. Psiholog: ”Strada” este atentă. Trecutul și Viitorul, față în față

Miercuri, 8 februarie. În București, dar și în alte orașe ale țării, sunt așteptate noi proteste împotriva Guvernului Grindeanu pentru a noua zi consecutiv. În paralel, în fața Palatului Cotroceni, susținătorii Executivului își anunță din nou prezența, solicitând în continuare demisia președintelui Iohannis. ”Se observa o scindare a societății, dar și diferențe majore între cele două tabere”, comentează, la RFI, psihologul Aurora Liiceanu. Ea remarcă și faptul că Piața Victoriei reprezintă prezentul și viitorul, în timp ce protestul de la Palatul Cotroceni reprezintă trecutul.

Aurora Liiceanu: Dacă la început era o singură categorie de protestatari, lucrurile au evoluat în sensul că cei din Piața Victoriei au rămas relativ constanți sau poate au crescut, dar imperceptibil. Ceilalți (n.r. protestatarii de la Cotroceni) de abia s-au înfiripat și s-au constituit și ei ca protestatari. Ei au evoluat de la zero la ceva. În Piața Victoriei au evoluat de la mult la mult.

Rep: Ați remarcat anumite diferențe între cele două tabere?

A.L: Da. Mi se par extrem de diferite. Dacă cei din Piața Victoriei sunt cei care reprezintă prezentul și viitorul, cei de la Cotroceni reprezintă trecutul. Este mai mult decât evident. Acest lucru îmi depășește ideea. Este vorba despre generații. În Piața Victoriei a fost și nivelul de socializare foarte mare. Oamenii au câștigat și prin această socializare, cu copiii. A fost o reacție relaxată într-un fel. A fost bine construită înăuntru, ca siguranță, ca dorință de schimbare și, în același timp, cu foarte multă relaxare și coeziune de grup mare. Dincolo mi se părea că erau, într-un fel izolați, într-un fel frustrați și cu totul alt tip de nemulțumire.

La începutul celei de-a noua zi de proteste din Piața Victoriei, primii tineri veniți în fața Guvernului au adus cu ei lopeți cu care au dat zăpada la o parte:

La protestele din fața Palatului Cotroceni, au fost prezenți, în principal, pensionari:

Rep: Au fost proteste de stradă importante în  București și în multe orașe ale țării, proteste îndreptate împotriva Guvernului. Presa a început să scrie și despre anumite manifestații pro-Putere, pro-PSD, care ar urma să fie organizate. Este și acest miting de la Palatul Cotroceni. Vedeți o scindare a societății prin prisma acestor proteste pro și anti-Putere?

A.L: Da. Este clar că se scindează societatea. Absolut de neconceput ar fi să ne trezim cu două tabere, una de trei milioane și una de peste șase milioane. Ca diviziune, acest lucru pare că, în număr restrâns, se construiește treptat la noi.

Rep: Ce consecințe vedeți în urma acestei posibile scindări?

A.L: Forța este de partea Pieței Victoria și a a celorlalte orașe care au ințiat protestul. Ei au fost și primii care au reacționat. Acest lucru contează. Au o istorie de șapte zile. La Cotroceni este o istorie de două zile. Cred că până la urmă fixarea este pe schimbarea Guvernului sau cel puțin o remaniere guvernamentală, începând cu domnul Grindeanu, care să mulțumească și să dea o oarecare direcție a schimbării pe care o doresc oamenii. Sunt convinsă că, dacă s-ar întâmpla așa ceva, cei care ar veni ar fi mult mai atenți la ce se întâmplă. Strada este atentă.

Rep: Cred că sunteți de acord cu mine că politicul este factorul principal ce a dus la această scindare. Cum ați califica acest apanaj al politicului de a ajunge, până la urmă, să scindeze o societate?

A.L: Pentru că politicul a fost determinat de modul, de stilul de guvernare și de faptul că cei din clasa politică nu au impus dezbateri pe doctrine, ci pur și simplu, pe stil de comportament. Am văzut astăzi într-un ziar că într-o comună oamenii s-au revoltat pentru că primăria este plină de nepoți, de rude, de aranjamente politice, bineînțeles legate și de partea economică. Oamenii nu mai vor să fie conduși așa. De fapt, nu sunt oameni politici. Și liberalii au fost destul de criticați. Această clasă politică nu face niciun fel de echilibru între interesele personale și interesele poporului care i-a ales. Dacă ești ales înseamnă că nu trebuie să uiți interesul meu. În momentul în care capătă puterea, să fie servitorii națiunii, acei civil servants. Cred că acest lucru e important.

Ascultă interviul acordat RFI de psihologul Aurora Liiceanu:

 
Psihologul Aurora Liiceanu, despre protestele pro și anti Guvern