Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Neurochirurg la Colentina: "Nu se mai poate opera dupa ora 15"

Criza continuă la Spitalul Colentina din Bucureşti, după controversata demitere a managerului şi două numiri interimare contestate. Un neurochirurg din cadrul unităţii susţine că, din cauza lipsei de personal la secţia de Terapie Intensivă, se pot face operaţii doar până la ora 15.00, doi pacienţi fiind déjà ”condamnaţi la moarte”.

Medicul neurochirurg Ionuţ Gobej de la Spitalul Colentina vorbeşte, într-un mesaj adresat pacienţilor, prietenilor, ”oamenilor de bine” şi autorităţilor statului, despre situaţia de la unitatea medicală.

El a postat pe Facebook un mesaj în care susţine că managerul unităţii a redus personalul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar în aceste condiţii se pot face intervenţii chirurgicale doar până la ora 15.00. El prezintă cazurile a doi pacienţi cu tumori benigne care trebuie supuşi unor operaţii de peste 12 ore şi care sunt în pericol de a-şi pierde viaţa. El susţine că i-a expus managerului această situaţie, despre care a spus că binele bolnavilor ”reprezintă o lozincă” şi ”nu este interesat de ei”.

"Condamnare la moarte"

Medicul prezintă performanţa echipei în care lucrează. În Secţia de Neurochirurgie se operează ”folosind tehnici minim invazive, fiind astfel prima secţie de stat ce oferă pacienţilor accesul la astfel de terapii” şi în care s-au realizat intervenţii în premieră în sistemul public. Medicul cere sprijin ”pentru ca toate cele existente să nu fie distruse”, în condiţiile în care, începând din ianuarie 2017, ”personalul ATI a fost redus numeric de către noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost plătite. El prezintă cazul a doi pacienţi care nu vor mai putea fi trataţi:

”Dacă operaţiile s-ar face cu succes, ar avea o speranţă de viaţă egală cu a populaţiei generale. Cei doi pacienţi au văzut neurochirurgi din toate clinicile de profil din Bucureşti, aceştia declinându-şi competenţa. Problema a apărut pentru că timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputându-se efectua intervenţiile până la ora 15.00, iar pacienţii fiind condamnaţi la moarte”, mai arată medicul neurochirurg. 

El precizează că până în ianuarie 2017 au fost realizate multiple astfel de intervenţii, administraţia trecută ”găsind resursele materiale pentru a rezolva situaţii similare”. Noul manager al spitalului, Silvia Ifrim, a refuzat însă să găsească soluţii.

Neurochirurgul cere demiterea managerului

Ionuţ Gobej susţine că managerul Spitalului Clinic Colentina ”nu poate îndeplini în continuare aceasta funcţie, pentru că nu este competent, nu este moral şi că pentru el binele pacienţilor ”reprezintă o lozincă”. El cere demisia de urgenţă a managerului şi înlocuirea ei ”cu o persoană competentă, capabilă să rezolve probleme în interesul pacienţilor”.

La începutul lunii ianuarie, primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe managerul Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, pe motiv că i-a ţinut pe pacienţi în frig în saloane. Deşi au exitstat numeroase proteste scrise din partea medicilor şi pacienţilor, cum şi documente care arătau că situaţia fusese cauzată de o defecţiune la reţeaua RADET şi nu afectase pacienţii, primarul a refuzat să îşi reconsidere decizia.