Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert în sănătate: Orele suplimentare ar putea fi plătite la Colentina

policlinica.jpg

Image source: 
site-ul Spitalului Colentina

Managerul de la Colentina, Silvi Ifrim, poate să găsească o modalitate legală de a plăti personalul pentru orele lucrate în plus în secția de neurochirurgie, dacă vrea și dacă are resurse financiare, spune în exclusivitate la RFI, Sorin Paveliu, expert pe probleme de sănătate al Societăţii Academice Române. Potrivit acestuia, anul trecut Parlamentul a dat o lege prin care personalul medical poate primi prime de până la două salarii, așa încât ar exista cadrul legal pentru a fi plătite orele suplimentare din spitale.

Sorin Paveliu: Plata orelor suplimentare sau, mai bine zis, neplata orelor suplimentare este o nedreptate care s-a făcut personalului medical de foarte multă vreme și mai acut, sau dacă vreți, mai concret, de la celebrele reduceri de salarii din 2009. De atunci, actele normative au tot fost perpetuate, și așa s-a ajuns ca această plată, în mod cert justificată, să fie refuzată personalului medical, o lungă perioadă de timp. Parlamentul României, în urmă cu un an, a avut o inițiativă, a permis să se facă niște plăți sub formă de premiere și nu neapărat ca ore suplimentare. Deci a creat un fond care nu poate depăși două salarii, ceea ce tot este un beneficiu. Dacă managerul spitalului ar fi dorit să plătească niște ore suplimentare, ar fi avut un suport legal pentru a face acest lucru.

Rep: Acesta fiind actul de care mi-ați spus, da?

Sorin Paveliu: Bazându-se pe legea care a fost aprobată de Parlament, care e foarte puțin cunoscută și probabil deloc aplicată însă. Cauza pentru care această lege încă nu-și face efecte este în primul rând faptul că spitalele nu au bani. Altfel spus, au venituri care sunt inferioare nevoilor și este foarte probabil ca, la un spital mare, așa cum este și Colentina, a începe să împarți în stânga și-n dreapta plata orelor suplimentare, nu ar avea suport financiar, nu ar avea resurse. Așa că, pe de-o parte, ar putea fi înțeleasă și directoarea spitalului. Cred că în cazul de față, iese la suprafață o tensiune reală, și, vă spun sincer, am tot respectul pentru cei doi medici tineri care înțeleg să nu-și mai bată joc de investiția făcută în a învăța ani și ani de zile medicina și să nu fie plătiți pentru asta.

Rep: D-na manager a spus într-o conferință de presă că nu are cadru legal. Deci realitatea nu este aceasta, există un cadru legal...

Sorin Paveliu: Este o nuanță. Dacă vorbim de plata orelor suplimentare, atunci afirmația poate fi interpretată ca fiind corectă. Dacă vorbim, în schimb, de a găsi o modalitate prin care să plătească, în cazul particular al secției respective, aflată și în deficit de personal, și într-o situație particulară în care operațiile durează 7-8 ore, sunt de foarte lungă durată, depășesc în mod constant programul oficial al spitalului, atunci afirmația directoarei nu este corectă, în sensul că dacă vrea, și dacă are resurse financiare, poate să găsească o modalitate personală de a plăti personalul.

1098