Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gratuitatea cu trenul a studenţilor, condiţionată

Studenţii vor putea călători gratuit cu trenul doar pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi locul unde este unitatea de învăţământ. Comisia de Buget a avizat un amendament care modifică legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă care le permitea studenţilor să călătorească gratuit cu trenul, indiferent de destinaţie.

Două amendamente au fost aduse în Comisia de Buget a Senatului. Primul prevede aşadar modificarea facilităţii acordate iniţial, în sensul în care studenţii vor beneficia de gratuitate doar pe ruta dintre casă şi localitatea unde este unitatea de învăţământ pe care o frecventează. Autorii primului sunt senatorii Eugen Teodorovici, de la PSD şi  liberalul Florin Cîţu. Cel din urmă susţine acum că a analizat mai bine datele şi renunţă la amendament,

“(…) doar o mica parte, sub 30%, se deplaseaza in alte destinatii cu trenul decat destinatia pentru care a fost gandita aceasta facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta insemna, ca de fapt aceasta promisiune a psd-ului pentru studenti a avut doar un scop electoral. Suma care afecteaza bugetul de stat este nesemnificativa relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face      PSD. Bugetul a trecut insa ordonanta cu aceasta facilitate este acum in Parlament. N-am sa cad in capacana psd-ului, care a fost de acord cu restrictionarea acestor subventii, pentru ca pur si simplu nu cred ca merita. De aceea renunt la amendament. Decizia mea fiind luata in baza datelor analizate. “  - scrie Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Al doilea amendament, introdus de doi senatori PSD, prevede extinderea gratuităţii pe tren şi pentru elevii de liceu.