Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Negocieri între sindicatele din Educaţie şi Guvern. Cât câştigă o bucătăreasă sau o femeie de serviciu dintr-o şcoală?

negocieri_sindicate_educatie_guvern_personal_nedidactic.jpg

Sindicaliştii cer salarii mai mari pentru personalul nedidactic din şcoli (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Sindicaliştii cer salarii mai mari pentru personalul nedidactic din şcoli (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Sindicatele din învăţământ se întâlnesc miercuri cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Educaţiei, Pavel Năstase. Cele două părţi caută soluţii la problema salarizării personalului nedidactic, precum femeile de serviciu şi bucătăresele din şcoli.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor, spune la RFI că “în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă numărul 2, personalul nedidactic din nefericire nu poate beneficia de la 1 februarie de creşterea salarială de 20%. În aceste condiţii, peste 53 de mii de salariaţi din învăţământul preuniversitar nu ar beneficia în acest an de nici un fel de majorare salarială”.

Ce înseamnă personal nedidactic? “Când vorbim de personal nedidactic, ne referim la femei de serviciu, bucătărese, lenjerese, muncitori calificaţi, necalificaţi, deci exact acele categorii fără de care unităţile de învăţământ preuniversitar nu ar putea să funcţioneze”, explică liderul sindical.

Care este venitul mediu în rândul personalului nedidactic? “Venitul mediu este undeva în jurul sumei de 950 - 1.000 de lei maxim”, precizează Marius Nistor.

Marius Nistor, despre negocierile sindicatelor din educaţie cu Guvernul