Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost ministru al Sănătății, la RFI: Guvernul PSD a abandonat mecanismul care semnala lipsa medicamentelor

vlad_v.jpg

Fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu
Fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu
Sursa imaginii: 
facebook.com

Premierul Sorin Grindeanu reclamă lipsa unor medicamente importante din farmacii. Șeful Executivului spune că problema este mai veche și că Ministerul Sănătății a fost notificat în prima lună a lui 2016 despre lipsa anumitor medicamente. Tehnocrații nu au luat nicio măsură, acuză Grindeanu. Într-un interviu la RFI, fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, respinge acuzațiile premierului și, mai mult, acuză actualul Executiv că a abandonat un mecanism esențial pentru cunoașterea problemelor din sectorul stocurilor de medicamente.

Ca replică la acuzațiile premierului Grindeanu, într-un interviu la RFI, fostul Ministru al Sănătății Vlad Voiculescu declară că Guvernul din care a făcut parte a depus eforturi pentru modernizarea sistemului. El reclamă, totodată, faptul că actualul Executiv a abandonat portalul medicamentelipsa.ro al cărui scop principal e semnalarea de către pacienți și medici a medicamentelor care lipsesc din farmacii.

Interviul acordat RFI de Vlad Voiculescu:

Vlad Voiculescu: Orice om politic, înainte să vorbească trebuie să își facă temele și să încerce să înțeleagă cum stau lucrurile. Ca să răspund întrebării ”dacă au fost notificări?”, bineînțeles că au fost notificări. Tot timpul avem notificări de retrageri de medicamente. În timpul mandatului meu, Ministerul Sănătății a emis o grămadă de autorizații pentru import de nevoi speciale. Aceasta este singura măsură la dispoziția ministerului. Multe dintre medicamentele despre care aflăm astăzi că lipsesc, nu lipseau în timpul mandatului meu.

Reporter: Sunt medicamente care lipsesc, au lipsit anumite medicamente și când ați fost dumneavoastră ministru și înainte, se întâmplă și în prezent și, probabil, se va întâmpla și în viitor. Este important de menționat care sunt cauzele și ce ar trebui făcut ca să lipsească cât mai puține medicamente sau stocurile să fie completate cât mai rapid atunci când este nevoie.

V.V: Sunt câteva cauze pentru care dispar medicamentele. O dată, este prețul minim impus de noi. Apoi, sunt diferitele schimbări ce s-au implementat în metodologia prețului medicamentului de-a lungul timpului. Există punctul 8.1 din ordinul nr. 75 al Ministrului Bănicioiu, care i-a făcut pe mulți să se retragă de pe piață. Eu am remediat acest lucru în metodologia de prețuri, dar PSD și actualul Guvern ar vrea să revină. Acest fapt nu va remedia nicio problemă, din contră, va duce la dispariția mai multor medicamente. Sunt însă, câteva mecanisme care ne stau la dispoziție.  Prima dată, ca să rezolvăm orice problemă, trebuie să aflăm de acea problemă și să o recunoaștem. Acest lucru se poate face foarte simplu prin platforma pe care am pus-o la dispoziția Ministerului, medicamentelipsa.ro.

Rep: Aici ar trebui să intre oricine și să semnaleze lipsa unui medicament. Dar nu avem nicio garanție că cei care duc lipsa medicamentelor, pacienții, vor și face acest lucru. Nu știu cât de mult ne putem baza pe un astfel de site. Eventual poate fi unul dintre instrumente...

V.V: Cu siguranță acesta este doar unul dintre instrumente, dar este unul destul de bine popularizat. Îl cunosc medicii, pacienții, asociațiile de pacienți și farmaciștii. Astfel, atunci când un medicament dispare de pe piață, este necesar ca toți acești oameni să poată notifica acest lucru. Nu ne putem aștepta de la fiecare pacient și de la fiecare medic să facă un memoriu. Nu ne putem aștepta din partea lor să iasă în stradă  și să vină toți la Ministerul Sănătății. Nu pot să subliniez destul cât de necesară este o astfel de platformă.

Rep: Ea există și încă funcționează din câte înțeleg...

V.V: Sunt peste 250 de cereri, de întrebări ale pacienților și ale medicilor despre medicamente care lipsesc, dar care încă nu au primit răspuns, deși temenul asumat de Ministerul Sănătății, în timpul în  care am fost eu acolo, a fost de patru zile. Mai este un punct foarte important. Vă spuneam că un motiv pentru care un medicament dispare este faptul că impunem prețul minim și că avem această metodologie de prețuri care s-a tot schimbat. Un alt motiv este exportul paralel al unor medicamente care sunt destinate pacienților din România și sunt vândute de către distribuitori în alte țări. Aftel, pacienții de aici sunt lăsați fără medicamente.

Rep: De ce sunt retrase sau de ce pleacă în afară? Producătorii sau comercianții obțin un preț mai bun în afara țării?

V.V: Exact acest lucru se întâmplă. Prețul reglementat în alte țări este mai mare decât prețul reglementat în România, De altfel, este perfect legal. Un medicament se poate cumpăra din România și vinde în altă țară de către distribuitorii autorizați. În sine, acest fapt nu este ceva imoral și nici ilegal. Devine imoral atunci când, ducând medicamentele în altă țară, lași pacienții România fără medicamente.

Rep: Nu este ilegal, nu este imoral, dar ce trebuie să facem pentru a avea stocuri din medicamentele care sunt din ce în ce mai puține?

V:V: Există două mecanisme pe care le-am lăsat la Ministerul Sănătății. Există mecanismul de verificare și monitorizare a stocurilor de medicamente. Pentru fiecare medicament, Ministerul poate să afle, în fiecare moment, care sunt stocurile, la fiecare distribuitor și în fiecare farmacie. De asemenea, Ministerul are posibilitatea, dacă este depășită o anumită limită inferioară, să oprească exporturile paralele. Puteți să întrebați de câte ori a făcut Ministerul acest lucru. Trebuie oprite exporturile paralele pentru toate medicamentele care sunt în pericol de a fi exportate și de a nu fi disponibile pentru spitalele și farmaciile din România.

Ascultă interviul acordat RFI de fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu:

 
Fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, despre lipsa medicamentelor