Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salarii mărite cu 50% pentru funcționari? Spor de ”risc şi solicitare neuropsihică”, votat de senatori

Funcționarii publici ar putea avea salariile crescute cu 50%. Plenul Senatului a votat, luni, acordarea unui spor de 50% din salariul de bază pentru funcţionarii publici. Asta, după ce Curtea Constituţională (CCR) respinsese parţial prevederea.

Senatorii au votat pentru acordarea unui spor de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariul de bază lunar pentru toți funcționarii publici. Solicitarea a fost adoptată cu 88 de voturi ”pentru”, 11 ”împotrivă” şi o abţinere.

Senatorii au votat astfel, cu toate că, în noiembrie 2016, după o sesizare a guvernului Cioloş, CCR a decis că că sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică poate fi acordat funcţionarilor publici, dar fără a fi inclus în salariul de bază care e ”bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază".

Explicaţia judecătorilor constituţionali a fost că reglementarea respectivă ar fi introdus un privilegiu în privinţa modalităţii de determinare a salariului de bază, ajungându-se la situaţia în care alte sporuri ar putea să fie calculate având drept bază şi sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică, ceea ce echivalează cu legiferarea unui spor la un alt spor.

Totuși, judecătorii CCR nu au declarat neconstituțională acordarea în sine a sporului.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, legea trebuind votată şi de Camera Deputaţilor pentru a fi adoptată și trimisă la promulgare către președinte.

836