Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cartel Alfa: Declarațiile ministrului Muncii, pur politice

Negocieri tensionate pe marginea noii legi a salarizării unitare: sindicaliștii din Poliție au anunțat deja că pregătesc pichetări și marșuri de protest, nemulțumiți de faptul că sporurile din Ministerul de Interne s-ar calcula la nivelul din 2009 și că orice eventuale creșteri s-ar regăsi pe hârtie, nu și în buzunarele angajaților. Iar  "Cartel Alfa" solicită, într-o scrisoare deschisă,  ca ministerul Muncii să renunţe la separarea salariilor de indemnizaţii. Mai mult, liderul Confederației, Bogdan Hossu spune, la RFI, că nu a văzut nici măcar o schiță a planurilor guvernului și crede că declarațiile ministrului Muncii sunt pur politice. 

Cartel Alfa indentifică și contradicții flagrante în declarațiile ministrului Lia Olguța Vasilescu, cea care a anunțat recent la un post de televiziune că veniturile până la pragul de 4.000 lei ar urma să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel , să se majoreze cu 45%.

“ N-am văzut nici în fața ochilor, nici în spatele lor. Nu știu pe nimeni să fi primit vreun document care să reprezinte măcar o primă schiță a unei anexe sau a unui proiect de lege legat de legea salarizării unice. Mi se pare o declarație pur politică. Ruptă complet din context și care se autocontrazice. În momentul când declară că cel mai mic salariu în sectorul bugetar va fi de 1.750 de lei și după dpune până la 4 mii de lei toate salariile se dublează...un calcul elementar spune că dacă astăzi avem 1.450 se face 2.900. Ceea ce se autocontrazice prin propria declarație a domniei sale. (...) Efectul este că vom avea un nou proiect de lege sau chiar o lege care va crea la rândul ei disfuncționalități,  discriminări și de fapt nu va reprezenta o lege unitară și de durată în sistemul bugetar. Am o invitație pentru joi, neprecizându-se ora, pentru o discuție informală legată de legea salarizării unitare. Problema e să ne spună ora. Și noi avem o agendă: joi este o zi încărcată. Se pare că se dorește o grabă, dar graba nu va crea decât cadre legislative deficitare și care nu arată decât lipsă de expertiză sau vor crea alte probleme suplimentare.”  ”

Marți,  proiectul ar urma să fie discutat cu sindicatele din Sănătate. Luni, la Minister, au avut loc discuții cu liderii sindicali din domeniul ordinii și siguranței publice, care au  cerut în primul rând corelarea veniturilor cu alte domenii și implicit eliminarea dezechilibrelor salariale. 

 

 
Asculta AICI interviul integral cu Bogdan Hossu: