Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Min.Educației: Manuale noi și eliminarea evaluărilor naționale. Cum răspund părinții?

sala_de_clasa.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministerul Educației anunță revizuirea totală a manualelor, inclusiv a celor din clasele 1-4, schimbate deja relativ recent. Ministrul Pavel Năstase vorbește de o nouă  corelare a învățământului primar cu treptele superioare și anunță totodată că are în plan eliminarea evaluărilor naționale de la clasele a doua și a patra, pentru că ar fi stresante pentru copii. 

În replică, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți transmite că este de acord cu principiul corelării manualelor. Dar, precizează la RFI Eugen Ilea, reprezentant FNAP, un astfel de demers trebuie făcut numai odată cu regândirea programei, la acest moment stufoasă și greoaie. Mai departe, adaugă Eugen Ilea, sistemul de învățământ din România ar fi în continuare incapabil să identifice din timp calitățile unui copil și să-l direcționeze spre calea care i s-ar potrivi cu adevărat. Nu în ultimul rând, Federația solicită și regândirea felului în care se face admiterea la liceu, anunță Eugen Ilea:  

“Plecând de la schimbarea programei putem să discutăm și de schimbarea manualelor. Tocmai acest lucru trebuie să iasă în evidență: că manualele ar trebui să fie o reflexie a programei. Dar, din punctul nostru de vedere, programa actuală este foarte stufoasă și greoaie. (...) Chiar vrem să mergem mai departe: anul trecut am reușit să micșorăm un pic ponderea notelor din anii precedenți pentru accederea în sistemul liceal. Noi dorim ca această pondere care în acest moment este de 20% să dispară. Ai terminat opt clase, dai examene.Nu o evaluare națională adunată cu o pondere a notelor din anii 5-8 și repartiție printr-un calculator către licee. Acest sistem a născut deja foarte multe cotroverse. Vrem să se renunțe la acest lucru și să se introducă sistemul cu examene. „

 

 
Asculta AICI interviul integral cu Eugen Ilea: