Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU: Lumea trece prin cea mai gravă criză umanitară din 1945 încoace

foamete.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr / Reuters

Omenirea traversează cea mai mare criză umanitară din 1945 încoace, avertizează Națiunile Unite. ONU a tras un nou semnal de alarmă asupra riscului de foamete, sub care trăiesc zeci de milioane de oameni. 

"Suntem într-un moment critic al istoriei. De la începutul anului, ne confruntăm cu cea mai mare criză umanitară de la crearea Națiunilor Unite", a atras atenția responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, Stephen O'Brien. El a precizat că alte patru țări sunt pe marginea prăpastiei și că ar putea fi afectate de foamete: Sudanul de Sud, Somalia, Yemen și nord-estul Nigeriei, unde ar putea fi afectați în jur de 20 de milioane de oameni.

În Yemen, conflictul civil și sancțiunile afectează dur economia, iar urmările se vor vedea pe termen lung, precizează, pentru BBC, Jamie McGoldrick, coordonatorul ONU pentru Yemen: 

"Aceasta este o criză pe care încă nu o realizăm, dar care ne va bântui peste ani. Consecințele indiferenței se vor întoarce împotriva noastră. În același timp, suntem ca niște furnici în fața dezastrului: suntem copleșiți de situația de aici. Numărul celor care au nevoie de ajutor e atât de mare...la fel și presiunea, iar resursele atât de puține."Națiunile Unite fac apel la o intervenție rapidă, globală și coordonată. Numai în Yemen, estimeză ONU, ar fi nevoie urgentă de peste 2 miliarde de dolari pentru a combate foametea.