
Social
Medici fără frontiere: Migranții care ajung în Ungaria sunt tratați violent în mod sistematic
steag_sarma.jpg

”Din cercetările noastre reiese că nu este vorba de un derapaj temporar, de cazuri izolate, ci de un comportament sistematic, organizat, de rutină”, a declarat Christopher Stokes, directorul general al MSF citat de AFP
Asociația a tras aceste concluzii pe baza a 106 declarații ale martorilor, adunate începând cu ianuarie 2016 la frontiera sârbo-ungară, în zona localității Subotica din Serbia și în centrele MSF de la Belgrad. ONG-ul subliniază că de la începutul acestui an violențele s-au intensificat. ”În luna februarie am constatat 20 de cazuri pe parcursul a doar câteva zile”, explică Aurélie Ponthieu, consilieră pentru probleme umanitare a MSF.
Este vorba de leziuni corporale grave, mușcături de câini sau iritații ale ochilor datorate gazelor lacrimogene. Numeroși martori relatează cazuri chiar și mai grave: ”Sunt martori care ne-au povestit cum migranții erau puși să se întindă pe zăpadă, apoi erau călcați în picioare de grăniceri”, spune Aurélie Ponthieu.
Cazurile au fost semnalate și de Amnesty International.
Ungaria dezminte categoric, UE nu reacționează
Un purtător de cuvânt al guvernului ungar citat de AFP a respins categoric toate aceste acuzații, adăugând că ”polițiștii și soldații unguri protejează frontierele Spațiului Schengen conform legii și respectă toate reglementările europene și ungare”.
Dar Aurélie Ponthieu spune că aceste practici se înscriu în linia politică aplicată de mai multe luni de președintele Viktor Orban. ”Guvernul ungar îi consideră pe migranți un fel de otravă, o amenințare pentru țara lor. Scopul este de a-i împiedica cu orice preț să intre în țară”, subliniază ea.
După dezvăluirea acestor violențe și după ce săptămâna trecută în Ungaria a fost votată o nouă lege care permite arestarea migranților, reacțiile la nivel european au fost mai degrabă discrete. Comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos s-a limitat să anunțe că se va deplasa în curând în Ungaria pentru ”o discuție serioasă”, iar Consiliul Europei este ”îngrijorat”. Totuși, cazurile semnalate nu sunt decât vârful icebergului, spune Christopher Stokes, directorul general al MSF.