Cazul româncelor ținute sclave în Italia: Guvernul trimite o delegație să investigheze

the_observer.jpg

Sursa imaginii: 
The Observer

Autoritățile române reacționează în urma dezvăluirilor săptămânalului The Observer, care a publicat o anchetă despre româncele aflate în sclavie în sudul Italiei. Guvernul va trimite o delegație în Sicilia și Calabria. Peste 7.000 de românce ar fi exploatate în aceste zone.

Delegația care va pleca, miercuri, în Italia o va avea în frunte pe Andreea Păstârnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni. Ea va fi însoțită de alți membrii ai ministerului pe care îl conduce, dar și de un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.

Membrii delegației române vor avea întrevederi atât cu oficialitățile locale, cât și cu reprezentanți ai organizațiilor de români aflați la muncă în Italia, precum și cu cei din mediul asociativ implicați în apărarea drepturilor muncitorilor străini și combaterea abuzurilor asupra acestora.

Intervenția autorităților de la București vine ca urmare a unui reportaj publicat duminică de săptămânalul britanic "The Observer" care arată că mii de românce care lucrează în agricultură în provincia Ragusa din Sicilia ar fi victime a numeroase abuzuri, inclusiv amenințări și agresiuni sexuale.

Publicația citează inclusiv surse din poliția locală care menționează că aproximativ 7.500 de femei, majoritatea din România, trăiesc și muncesc în "condiții de sclavie".

Potrivit Proxyma Association, organizație italiană care apără drepturile imigranților, citată de publicația britanică, "mai mult de jumătate dintre româncele care lucrează în fermele din acea zonă sunt obligate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiții de muncă forțată și de exploatare severă".