
Social
O nouă strategie a Agenției universitare a Francofoniei, lansată la Chișinău
auf.jpg

Jean-Paul de Gaudemar spune într-un interviu la RFI că noua strategie a AUF este adaptată la realitățile locale.”Este un mesaj adresat universităților din R.Moldova care se confruntă cu același tip de probleme, de dificultăți pe care le au și alte universități din spațiul francofon, dar care au și specificitatea faptului că există un exod al populației, spre deosebire de alte universități în care numărul studenților este din ce în ce mai mare. La toate aceste provocări, Agenția universitară a Francofonie încearcă să răspundă. Tinerii sunt astăzi foarte pragmatici. Ei se interesează despre viitorul lor profesional. Și această preocupare a lor legată de inserția profesională după obținerea unei diplome, face parte din noua strategie Agenției Universitare a Francofoniei, poate un pic mai mult decât până acum”.
L-am întrebat pe rectorul AUF, Jean-Paul de Gaudemar ce acțiuni concrete sunt întreprinse pentru universitățile din R.Moldova.”Avem proiecte atât ale Agenției Universitare ale Francofoniei, cât și ale universităților membre. AUF este aici ca și un acompaniator al universităților cu care lucrăm. Desfășurăm proiecte în primul rând al inserției profesionale a tinerilor. Vom continua ceea ce se face și vom aduce elemente noi, în funcție de nevoile locale. De asemenea, o atenție aparte acordăm proiectelor legate de calitatea învățământului. Formările francofone trebuie să aibă conținuturi de calitate pentru ca să fie atractive în învățământ, la nivel de formare, dar și de cercetare și nu în ultimul rând proiecte care să vizeze asumarea de către universități a unui rol de actor al societății”.
Rectorii moldoveni, veniți la eveniment, au salutat noua strategie. Iată ce spune la RFI, rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan.”Este o strategie care răspunde provocărilor cu care se confruntă toate universitățile, pe plan global, fie vorbim de democratizarea cunoașterii, fie vorbim despre noile tehnologii de informare și comunicare, fie vorbim de mediul de afaceri. Nu există vreo diferență între o universitatea din R.Moldova și o universitate din Europa, din Africa sau din America. Sunt aceleași provocări cărora trebuie să le răspundem împreună”.
UTM și AUF colaborează de mai multă vreme, ne spune rectorul instituției, Viorel Bostan, care își dorește de altfel și o extindere a acestei colaborări.”Ne propunem ca în următorii câțiva ani să avem cel puțin câte o filieră francofonă sau anglofonă la fiecare facultate. Spre exemplu, acum am inițiat o filieră francofonă la Facultatea Energetică și Inginerie Electrică și chiar ne propunem un program de dublă diplomă cu Universitatea Politehnică din București cu o componentă francofonă”.
La lansarea noii strategii AUF a fost prezent și prorectorul Universității de Stat din Moldova, Otilia Dandara. Noua strategie AUF este foarte bine structurată și binevenită afirmă la RFI prorectorul Universității de Stat din Moldova, care vorbește și despre problemele din mediul universitar.”Calitatea învățământului universitar, calitatea cercetării sunt probleme foarte actuale. Cercetarea pentru un mediu universitar înseamnă doar rezultate pe care le așteaptă o societate, dar și creșterea potențialului științific care îi asigură existența și perpetuarea în timp. O altă problemă ar fi adaptarea managementului universitar la situația existentă. De fapt, noua strategie ne îndeamnă ca fiecare universitate din cadrul AUF să elaboreze o strategie de adaptare. Prin prisma universității noastre ar fi ca instituția să răspundă cât mai bine posibil societății”.
Agenţia universitară a Francofoniei este o asociaţie mondială de universităţi francofone creată în 1961.Reuneşte peste 800 de instituţii membre de pe cinci continente din peste 100 de ţări. Totodată este și operatorul specializat al Francofoniei pentru învățământul superior şi cercetare. AUF dezvoltă parteneriate cu UNESCO, Uniunea Europeană,dar și diverse ong-uri și întreprinderi din sectorul privat.