Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Româncă maltratată în Sicilia: Nu mai voiam să fiu sclavă, “prostituta”

Mii de românce sunt tratate ca niște sclave în Ragusa, Sicilia. Cazurile de exploatare prin muncă pot fi evitate printr-o bună informare prealabilă, crede ambasadorul român în Italia George Bologan. Victimele nu se pot adresa cu ușurință autorităților, dezvăluie la RFI una dintre româncele maltratate în Italia.

Oficiali guvernamentali, în frunte cu ministrul pentru Românii de Pretutindeni Andreea Păstârnac, vor ajunge miercuri în sudul Italiei pentru a se întâlni cu românii care lucrează în zonă, după ce presa a dezvăluit că mii de românce sunt tratate ca niște sclave în Ragusa, Sicilia.

Cazurile de exploatare prin muncă pot fi evitate printr-o bună informare prealabilă, crede ambasadorul român în Italia George Bologan.Victimele nu se pot adresa cu ușurință autorităților, dezvăluie la RFI una dintre româncele maltratate în Italia. 

"Nu mai voiam să fiu sclavă, “Prostituta”. Voiam demnitatea mea de persoană umană. Am lucrat 4 ani ca o sclavă. Am trăit în condiții inumane. Am fost bătută, schingiuită, mutilată. Nu am vrut să denunț la carabinieri, dar de câte ori voiam să fug mă amenința și spunea că mă va denunța că i-am furat bani. Am fost acuzată că am furat 200 de mii de euro. Pentru acest fapt am fost obligată să suport."Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a declarat ieri că autoritățile române nu au mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia. În peninsulă sunt înregistrați legal 1,5 milioane de români, dar date neoficiale arată că numărul real  ar fi mai mare, de circa 2,5 milioane. Munca la negru îi expune la abuzuri extrem de grave, iar discriminarea îi transformă frecvent în victime.