Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vin turiştii chinezi în România? „Asiaticii sunt extrem de exigenţi”

vin_turistii_chinezi_romania_asiaticii_exigenti.jpg

Turiştii chinezi, aşteptaţi în număr mai mare în România (Sursa foto: pixabay.com)
Turiştii chinezi, aşteptaţi în număr mai mare în România (Sursa foto: pixabay.com)

Guvernul vrea să atragă mai mulţi turişti chinezi în România. Ministrul de resort, Mircea Dobre, îşi propune dezvoltarea pachetelor turistice în comun cu alte ţări din zonă. Problema e că turiştii chinezi trebuie să aştepte prea mult pentru a primi viza de România.

Gheorghe Fodoreanu este vicepreşedinte pe regiunea nord-est la Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc. El spune la RFI că ideea ministrului este bună, dar că turiştii asiatici sunt în general exigenţi, motiv pentru care ofertele trebuie să fie pe măsură: „Aceşti turişti vin extrem de exigenţi asupra condiţiilor de a face turism. Înainte de orice îţi trebuie infrastructură. Asta înseamnă autocare foarte bune, moderne, înseamnă hoteluri de trei, patru, cinci stele, cu holuri mari, cu servicii foarte bune, înseamnă, vă rog să mă scuzaţi, WC-uri publice la tot pasul, accesibile, înseamnă evidenţierea în program a mai multor idei de prezentare a obiectivelor turistice. Acest turist asiatic are un specific: este extrem de curios şi cu puţină răbdare. Dacă cu francezii poţi să stai la Mănăstirea Voroneţ două ore şi să le povesteşti, pentru un grup de asiatici dacă depăşeşti 15 minute, se plictisesc”.

Potrivit ministrului Turismului, principala problemă este aceea că turiştii chinezi trebuie să aştepte prea mult pentru a primi viza de România: “Suntem în discuții cu Ministerul Afacerilor Externe vizavi de vize, există un protocol semnat, dar se mișcă cam greu cu vizele respective și nu înțeleg de ce, dar cred că o să rezolvăm această problemă. Din punctul meu de vedere, aceasta este principala problemă, anume obținerea de vize pentru turiștii din China”.

Ministrul precizează că această problemă este valabilă și în cazul turiștilor din Orientul Mijlociu.

 
Gheorghe Fodoreanu, despre atragerea turiştilor chinezi