Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj: Majoritatea scoțienilor s-ar opune independenței față de Regatul Unit

scotia.jpg

Image source: 
rfi.fr Reuters/Kevin Coombs

Cei mai mulți dintre cetățenii Scoției cu drept de vot s-ar opune independenței față de Regatul Unit, arată datele unui sondaj publicat de The Times. Cercetarea sociologică a fost comandată la scurt timp după ce premierul scoțian Nicola Sturgeon a anunțat că are în plan un al doilea referendum pe tema independenței.

57% dintre cei chestionați spun că nu vor ruperea de Regatul Unit, arată sondajul publicat de cotidianul The Times, preluat și de France Presse. Sondajul a fost comandat după anunțul premierului Nicola Sturgeon, care a precizat că intenționează să ceară chiar săptămâna viitoare parlamentului să dea undă verde pentru un al doilea referendum privind independența:

Nu le cer oamenilor să aleagă între Regatul Unit și Europa. Vreau doar ca Scoția, fie așa cum e acum, fie ca țară independentă, să aibă cele mai strânse relații cu toți  prietenii ei,  cei din Regat, dar și din Europa. Scoția va alege pentru ea și va decide ce fel de țară vrea să fie.” – transmitea luni premierul, în condițiile în care, la Londra, parlamentarii adoptau proiectul de lege care permite guvernului Theresa May să declanșeze Brexitul.

Nicola Sturgeon susține că omologul său Theresa May ar fi refuzat orice compromis și a avansat ca dată estimativă pentru referendum sfârșitul lui 2018, eventual începutul lui 2019. La precedentul referendum, organizat în 2014, 55% din cei care s-au prezentat la urne au spun NU părăsirii Regatului Unit. O sursă apropiată de Sturgeon, citată de presa internațională, susține acum că ideea consultării populare ar putea fi abandonată, dacă Scoției i s-ar garanta, după Brexit, acces la piața unică europeană.

726