Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crimeea: Rusia se impune și pe ”frontul religios” (Le Figaro)

biserica_rusa.jpg

Procesiune ortodoxă în Rusia
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

La trei ani de la anexarea Crimeei, Rusia își impune dominația nu doar pe plan politic, economic sau militar, ci și pe plan religios. Este constatarea ziarului francez Le Figaro, ai cărui trimiși speciali au vizita peninsula, anexată de Rusia în martie 2014.

După cum constată Le Figaro, la trei ani de la anexarea Crimeei de către Rusia, în peninsulă  are loc un război mai puțn cunoscut: cel al bisericilor.

Iar reportajul începe în Biserica Patriarhiei de la Kiev din Simferopol. Aceasta este lipsită de încălzire, dar, constată reporterul, rămâne locul unde zeci de credincioși, care participă la slujba de dimineață, se simt încălziți.  Deși de confesiune ortodoxă, ca și vecinii lor, ei refuză "legea invadatorului."

Născută în urma independenței Ucrainei în 1992, după căderea URSS-ului, Biserica Ortodoxă a Patriarhiei Kiev este văzută de către noii stăpâni ruși ai peninsulei ca o relicvă anacronică a vechii ordini ucrainene. Pentru Biserica Ortodoxă din Crimeea, atașată la Patriarhatul Moscovei și în mod tradițional loială Kremlinului, biserica ucraineană este un concurent. Printre credincioșii Bisericii de la Kiev, există un mare număr de ucraineni proveniți din vestul țării, pro-europeni, și care s-au stabilit aici în perioada independenței Ucrainei.

Un alt vestigiu ucrainean în Crimeea, Biserica Ortodoxă Greacă Unită cu Roma, practic a dispărut din peisaj. La data de 15 martie 2014, episcopul său, părintele Nikolai, a fost arestat de trupele rusești, chiar în timpul slujbei.

De la anexarea Crimeei, statul rus a investit masiv în restaurarea și construirea de biserici ale Patriarhiei Moscovei. Nu mai puțin de zece noi lăcașuri de cult sunt construite în Sevastopol, care are deja șaizeci de biserici.

În Simferopol se lucrează intens la renovarea iconostasului marii catedrale Nevksi, în timp ce capela adiacentă, dedicată botezului copiilor, este în construcție. "Spre deosebire de guvernul ucrainean, Putin, astăzi, ne dă bani", spune Nadezhda o credincioasă care calcă cu entuziasm marmura imaculată a catedralei Nevski, departe de sărăcia care-i amenință pe frații săi ortodocși supuși Kievului.