Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vasile Barbu (pacienţi), despre înlocuirea cardului CNAS: Un pas înainte, dar trebuie atenţie

vasile_barbu_pacienti_card_sanatate_pas_inainte_trebuie_atentie.jpg

Cardul de sănătate ar urma să fie înlocuit treptat (Sursa foto: www.cnas.ro)
Cardul de sănătate ar urma să fie înlocuit treptat (Sursa foto: www.cnas.ro)

Înlocuirea cardului de sănătate cu cartea electronică de identitate este “un pas înainte”, dar autorităţile trebuie să fie atente şi să coopteze “specialişti adevăraţi”, în aşa fel încât viitorul sistem să nu se mai blocheze. Declaraţiile au fost făcute la RFI de preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

În opinia lui Vasile Barbu, viitorul sistem reprezintă un pas înainte: “Noi discutam de acest subiect încă de acum trei ani. În state europene, iată în Ungaria şi alte state s-a pornit acest demers chiar când noi am început să punem în funcţiune, să spun aşa, actualul sistem al cardului de sănătate. Ne aşteptam, bineînţeles, trebuie să ne aliniem la anumite norme europene (…). Este un pas înainte”.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor speră “să se facă de data asta cu mult mai multă atenţie, să nu mai inventăm noi roata, trebuie să vedem ce se întâmplă şi în alte state civilizate, astfel încât să nu ne trezim că implementăm un sistem, iată sistemul unic integrat de asigurări de sănătate a fost făcut după capul nostru şi ne-am trezit că era deja depăşit din momentul în care l-am pus în funcţiune. Sper ca acest sistem să se facă cu răbdare, cu atenţie şi să fie cooptaţi specialişti adevăraţi, să nu se mai facă licitaţii aşa cum se fac la noi, pe preţul cel mai mic şi fără să se ţină cont de capacitatea şi calitatea de a asigura pe termen lung inclusiv mentenanţa pentru un asemenea sistem. Dacă s-ar bloca şi acest sistem aşa cum se blochează actualul sistem, închipuiţi-vă unde am putea ajunge”.

Cărţile de identitate vor fi schimbate cu cărţi electronice, care pot fi eliberate de la naştere, la solicitarea părinţilor, acestea urmând să aibă valabilitate doi ani, patru ani sau zece ani, în funcţie de vârsta titularului.

Pe cartea electronică de identitate vor fi datele titularului care sunt şi acum în actul de identitate, precum şi date biometrice, respectiv imaginea facială şi amprentele de la două degete.

După introducerea cărţii electronice de identitate, nu va mai fi folosit cardul de sănătate, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne.

Cardul naţional de sănătate va circula ani buni în paralel cu cartea electronică de identitate, înlocuirea urmând să se facă treptat, a declarat pentru News.ro preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Vasile Barbu, despre înlocuirea cardului de sănătate