Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa, amenințată de tuberculoză. Migranții, cea mai vulnerabilă populație

tuberculoza_bun.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Criza migrației aduce în prim plan amenințarea tuberculozei în Europa, avertizează Societatea Europeană de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase. Experții europeni în sănătate publică explică faptul că migranții și refugiații sunt acum printre cele mai vulnerabile categorii de populație, în condițiile în care trăiesc, de cele mai multe ori, în condiții precare, care ar favoriza răspândirea bolii. 

Migranții trebuie considerați populație vulnerabilă și nu propagatori ai bolii, precizează, din capul locului, specialiștii europeni în sănătate publică. Aceștia evidențiază faptul că migranții și refugiații trăiesc în zone ultra-populate, în condiții precare de igienă, de multe ori similare cu cele care au favorizat răspândirea bolii în trecut. Societatea Europeană de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase transmite, în acest context, că diagnosticarea, prevenirea și tratamentul sunt obligații umanitare. Cu atât mai mult cu cât accesul la servicii medicale gratuite este tot mai îngrădit în Europa și nicio țară nu are o politică de screening organizat. Se suprapun acestor factori reticența migranților de a solicita ajutor, de tema expulzării sau lipsa lor de informare.  

Datele prezentate de Ziua Mondială de Luptă Împotriva acestei boli (în primele 10 cauze de deces la nivel mondial) arată că 100% din cazurile de tuberculoză rezistentă la tratament diagnosticate în Austria și Olanda au fost în rândurile migranților și refugiaților.  În Franța, Italia, Germania și Marea Britanie, procentul depășește 90%. În total au fost diagnosticate 1.400 de cazuri de tuberculoză rezistentă la tratament în rândul migranților, în 12 țări europene.