Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agenția Națională de Transplant: „Nu este etic să întrebați când vor începe transplanturile”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Pe fondul blocajului legat de transplantul de plămân, Agenția Națională de Transplant (ANT) a făcut o nouă evaluare la Spitalul Sfânta Maria din București, singura unitate din țară acreditată pentru aceste intervenții, dar unde nu a avut loc până acum niciun transplant. ANT reconfirmă acreditarea emisă acum un an, dar nu poate preciza când și dacă se vor face transplanturi aici. Președintele ANT, Radu Deac, refuză să comenteze declarațiile ministrului Sănătății care spunea acum doar câteva zile că în România nu se pot face transplanturi de plămân în condiții de siguranță.

Context: AKH a anunțat expirarea unei colaborări care nu a fost prelungită

Dezbaterile publice legate de transplantul de plămân pentru pacienții din România au luat amploare zilele trecute, când ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că spitalul vienez AKH ar fi întrerupt protocolul de colaborare cu România în mod unilateral și ilegal. Informația a fost imediat contrazisă de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și de Asociația Transplantaților din România, care au precizat că Viena nu a făcut decât să anunțe un lucru știut: colaborarea cu România a expirat, iar autoritățile de la București nu au înnoit-o. Relațiile dintre România și Austria în domeniul transplantului de plămân funcționau în baza unei „scrisori de intenție” semnată prin intermediul agenției europene Eurotransplant. Documentul, prelungit anul trecut în mandatul Voiculescu, expiră în martie anul acesta, lucru cunoscut de autoritățile din ambele țări. 

Ministerul Sănătății și ANT transmit mesaje contradictorii

În vreme ce ministrul sănătății, Florian Bodog, a declarat că în România nu se pot face transplanturi de plămân în condiții de siguranță pentru pacienți, ANT a fost trimisă încă o dată la Spitalul Sf Maria pentru a reconfirma acreditarea mai veche în domeniu. Solicitarea ar fi venit de la primarul Bucureștiului. Gabriela Firea soma autoritățile încă de anul trecut să înceapă transplantul de plămâni în România, în ciuda expertizelor care arătau că nu există condiții și specialiști pentru așa ceva. Președintele ANT, Radu Deac, reconfirmă că există o autorizație, dar refuză să precizeze când, dacă și cu cine ar putea începe transplantul pulmonar în România.

ASCULTĂ INTERVIUL: Radu Deac, președintele ANT, intervievat de Ioana Hașu-Georgiev



Reporter: Care a fost obiectivul evaluării de la Sf. Maria?

Radu Deac: În 22 martie, o comisie a vizitat centrul de la Spitalul Sfânta Maria și a confirmat că condițiile pentru acreditarea dosarului cu cerere pentru transplant pulmonar, constatate în urmă cu un an, se mențin și în prezent. Acreditarea rămâne valabilă.

Rep: Adică nu este nico noutate, ci se confirmă ceea ce se știa din momentul în care au obținut acreditarea?

R.D: Da. S-a verificat că aceste condiții există.

Rep: Totuși, în acest interval de un an nu a avut loc nicio operație acolo. În același timp, ministrul Sănătății spunea vinerea trecută că nu se poate face transplant de plămâni în România în condiții de siguranță. Cum să înțelegem această schimbare de mesaj?

R.D: Nu mă puneți pe mine să comentez afirmațiile Ministrului Sănătății.

Rep: Nici vorbă. Vă întreb dacă din punctul de vedere al Agenției de Transplant se pot face transplanturi în România.

R.D: Din punctul de evdere al Agenției sunt îndeplinite condițiile.

Rep: Rămâne o declarație în contradicție cu ceea ce spunea ministrul Sănătății. Este firesc să vă întreb cum putem înțelege aceste mesaje diferite.

R.D: Nu mă întrebați. Eu nu pot să vă răspund. Nu pot să îl contrazic atât timp cât comisia care a fost să viziteze centrul a constatat că există condițiile. Atâta pot eu să spun.

Rep: Asta înseamnă că se vor face transplanturi? Sau nici asta nu puteți să spuneți?

R.D: Va fi decizia Ministerului dacă introduce transplantul de plămâni. În mod sigur îl va introduce în programul de transplant. Este vorba despre finanțare. Din acel moment spitalul va decide când și cum va începe activitatea.

Rep: Deci în acest moment nu se știe practic nimic: dacă și când va începe transplantul la Sfânta Maria sau cine îl va face. Este vorba și despre o echipă de medici, dincolo de condiții, mă gândesc.

R.D: Da. Dar aceste lucruri sunt cuprinse în cererea din dosarul pentru solicitarea acreditării, de acum un an. Este listată echipa și conducătorul acesteia. Au fost verificate doar condițiile acum.

"Îmi puneți întrebări la care nu pot să răspund"

Rep: Așadar, există condițiile și echipa, dar nu puteți spune de ce în decurs de un an nu s-a întâmplat nimic și nu a fost făcut niciun transplant?

R.D: Îmi puneți întrebări la care nu pot să răspund. Nu a depins de mine acest lucru. Eu vă pot spune doar ceea ce v-am spus.

Rep: S-a schimbat ceva de la ultima verificare de la Sfânta Maria? De ce a fost nevoie de încă o verificare care să confirme ceea ce se știa?

R.D: Probabil că domnul ministru a vrut să se asigure. Și de fapt nu este dorința domnului ministru. Am înțeles că a fost solicitarea doamnei primar general. A vrut să verifice că aceste condiții există, să se convingă că bolnavii au siguranță în acest centru, în baza condițiilor care există.

Rep: Domnule Deac, v-aș mai întreba ceva legat de colaborarea cu Viena. Știu că prin Agenția Națională de Transplant, Eurotransplant, a fost făcut protocolul cu România, acea scrisoare de intenție. Se știa că ea va expira. De ce a apărut ca o surpriză? De ce, în acest timp, nu a fost contactat Eurotransplat, care spune că nu a primit nicio solicitare de prelungire? România este acum într-o situație în care nu are niciun  răspuns pentru cei care așteaptă transplant.

R.D: Noi am făcut demersurile necesare, avem contacte. Ne-am gândit chiar și la varianta în care persistă această decizie a Eurotransplant. Totuși, s-ar putea să revină asupra ei. În acel document semnat anul trecut, există niște clauze care permit extinderea proceselor. Deadline-ul nu s-a împlinit. Este peste o săptămână.

"Nu este nici etic și nici elegant să puneți astfel de întrebări"

Rep: Agenția Națională de Transplant din  România a cerut prelungirea contractului, a scrisorii de intenție, prin intermediul Eurotransplant și nu ați primit încă un răspuns?

R.D: Nu vă pot da toate informațiile tehnice.

Rep: Dar sunt foarte importante și pentru contributorii la sistemul public de sănătate și pentru cei care așteaptă pe liste să știe dacă vor avea sau nu șansa la viață. Este o discuție care face diferența dintre viață și moarte.

R.D: Vor fi informați la momentul potrivit.

Rep: Nu credeți că s-ar putea ca pentru unii să însemne după deces?

R.D: Cu asta credeți că mă forțați să răspund la întrebări?

Rep: Nici vorbă. Vă pun niște întrebări legitime.

R.D: Vă rog, nu recurgeți la asemenea trucuri pentru că nu este etic și nici elegant.

Rep: Domnule Deac, este o întrebare absolut etică în contextul acestei dezbateri publice.

R.D: Noi ne străduim ca, în limita posibilităților umane și organizatorice, să asigurăm tuturor bolnavilor condițiile optime. Ne-am gândit că dacă Eurotransplant ar denunța această înțelegere să avem posibilitatea de a colabora cu alte unități din Europa. Dar acestea sunt lucruri pe care nu vreau să le difuzez prin mass media. S-ar putea să impieteze succesele acestor demersuri.

„AKH ne-a anunțat prea devreme. Noi puteam negocia și în 31 martie”

Rep: Și dumneavoastră considerați că ceea ce a făcut AKH este ilegal, așa cum a spus Ministrul Sănătății?

R.D: Nu am auzit această informație.

Rep: Este o conferință de presă publică a Ministrului Sănătății de acum câteva zile, în care a afirmat că AKH a reziliat unilateral și ilegal protocolul de colaborare cu România.

R.D: Eu nu am această informație. Nu mă pot baza să fac judecăți pe ceea ce spuneți dumneavoastră.

Rep: Este o înregistrare video publică dintr-o declarație a ministrului Sănătății.

R.D:  Ceea ce știu este că spitalul a anunțat brusc. Poate ne-am fi așteptat să ne fi spus cu o lună înainte că într-o lună nu vor mai putea face acele operații. Atunci am fi procedat altfel.

Rep: Nu era firesc ca, eventual cu o lună înainte să fie ei contactați pentru prelungirea contractului?

R.D: Termenul este 31 martie. Până în ultima zi aveam dreptul să discutăm cu ei acest subiect.