Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU: Cinci milioane de refugiaţi sirieni, cifră record de la izbucnirea conflictului

refugees.jpg

Refugiaţi sirieni în încercarea de a ajunge din Turcia pe insulele Lesbos din Grecia
Refugiaţi sirieni în încercarea de a ajunge din Turcia pe insulele Lesbos din Grecia
Sursa imaginii: 
Petros Giannakouris AP,JEREMY B. WHITE

Numărul refugiaților sirieni în Turcia, Liban, Iordania, Irak și Egipt a depășit cinci milioane pentru prima dată în cei șase ani de conflict în Siria, potrivit datelor furnizate de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), relatează joi agenția Reuters.

Datele strânse de ONU și de guvernul Turciei indică în cele din urmă un total de 5.008.473 de refugiați sirieni în regiune, dintre care aproape 500.00 trăiesc în tabere.

România a preluat, până în luna martie, un total de 568 de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi nordul Africii care se aflau pe teritoriul Italiei şi Greciei, din totalul de 1.822 pentru care ţara noastră şi-a arătat disponibilitatea, informează MAI. Potrivit angajamentelor asumate la nivelul UE, România ar trebui să preia un maximum de 6.175 de persoane până în luna septembrie.

În regiune situaţia refugiaţilor e tratată într-un mod controversat. 

Potrivit unei legislaţii, de curând adoptată în Ungaria, toţi solicitanţii de azil sau care ajung în ţară trebuie să fie regrupaţi în două tabere închise, instalate la frontiera sârbă, la Röszke şi la Tompa, a comunicat Ministerul ungar de Interne.

"Începând de astăzi, zonele de tranzit extinse funcţionează 24 de ore din 24 pentru solicitanţii de azil", a anunţat György Bakondi, consilier al premierului Viktor Orban pe probleme de securitate internă.

Potrivit ministerului, prin această măsură se urmăreşte "împiedicarea imigranţilor al căror statut nu este definit în mod clar să se deplaseze liber pe teritoriul naţional şi în cadrul Uniunii Europene şi deci să reducă riscurile de securitate legate de fenomenul migraţiei".

Legea ungară privind plasarea sistematică în detenţie a imigranţilor a intrat marţi în vigoare, în pofida criticilor emise de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, Uniunea Europeană făcând apel, la rândul său, la respectarea "principiilor" umanitare, relatează Le Figaro.