Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Urbanismul intră în era digitală: Primăria Cluj-Napoca înlocuieşte cozile la ghişee cu click-urile pe Internet

Premieră anti-birocratică la Cluj: de la începutul lunii aprilie, primăria va elibera documente de urbanism în format electronic. Pentru acest lucru, investiţia autorităţii locale a fost minimă: a cumpărat semnături electronice pentru funcţionarii săi şi s-a conectat la platforma naţională edirect-eguvernare.ro. Nu este prima dată când Primăria Cluj-Napoca foloseşte tehnologia informaţiei în activitatea de zi cu zi: la Cluj poţi afla unde să parchezi de pe telefon şi poţi face sesizări online, care sunt urmărite public până la rezolvare.

Din aprilie, Primăria Cluj-Napoca va emite în format electronic cerficiate de urbanism, va putea prelungi actele deja eliberate şi va emite avize, precum cele de salubritate, patrimoniu, spaţii verzi, în vederea obţinerii diverselor autorizaţii. Această facilitate nu exclude posibilitatea de a te prezenta personal la ghişeul şi de a depune un dosarul în format fizic, pentru cei care preferă această variantă. 

Primăria Cluj-Napoca este prima din România care s-a grăbit să pună în aplicare o ordonanţă de urgenţă, emisă de Guvernul Cioloş. Este vorba despre obligativitatea conectării autorităţilor locale la platforma naţională edirect-eguvernare.ro şi digitalizarea actelor administrative, spune primarul Clujului, Emil Boc.

“Acest sistem este deschis tuturor primăriilor din România. Sunt curios câte vor respecta ter menul de 20 aprilie, pentru implementare, pentru că au avut la dispoziţie, în total, patru luni de zile să îl implementeze. Noi am lucrat, din luna ianuarie, în fiecare zi, pentru a perfecţiona procedurile interne, am făcut instructajul cu funcţionarii, ne-am constituit semnăturile electronice la toţi funcţionarii care emit şi elaborează aceste avize, am verificat dacă funcţionează sistemul. Astăzi, el este, deja, funcţional, dar îl deschidem doar la începutul lunii aprilie. Ca să fiu şi mai direct: este o obligaţie legală, pe baza unei legi în vigoare ca toate primăriile să aibă funcţional acest sistem, începând cu 20 aprilie”, a precizat primarul Clujului.

Ce înseamnă acest lucru pentru cetăţeni, eplică edilul Clujului: “Cetăţeanul, de acasă, de la calculator va încărca direct pe internet documentaţia necesară, nu va trebui să se deplaseze la primărie, nu va trebui să ia contact cu niciun funcţionar public, ci, dimpotrivă, va primi totul la fel, acasă, pe calculator şi va putea să-şi decarce avizul, autorizaţia sau certificatul de urbanism cu care, după aceea, să procedeze la realizarea lucrărilor de investiţie sau de construcţie”, a mai spus primarul Clujului.

Nu este pentru prima dată când municipalitatea clujeană se foloseşte de tehnologia informaţiei pentru a moderniza serviciile publice. În Cluj-Napoca, taxele şi impozitele locale se pot plăti online, de ani buni, cetăţenii pot plăti parcările din centru printr-un SMS, îşi pot face programare online la starea civilă, iar de puţină vreme au fost puse în funcţiune alte două aplicaţii, una pentru sesizările cetăţenilor, iar alta pentru a afla unde sunt parcări libere în oraş, adaugă Emil Boc.

 „Mai avem două noutăţi: prima o constituie aplicaţia pentru locurile libere de parcare din oraş, care dă posibilitatea cetăţeanului, în orice moment din zi şi din noapte să vadă locurile libere în parcările cu bariere existente în municipiul Cluj-Napoca şi să-şi orienteze programul sau să se deplaseze cu maşina într-un loc în care are loc liber de parcare asigurat. De exemplu, se poate observa că la Polivalentă, sunt, în permanenţă între 100 şi 150 de locuri libere, la orice oră din zi şi din noapte, dintr-un total de aproape 400”, a mai spus Emil Boc.

Aplicaţia dedicată sesizărilor, MyCluj.ro, la o săptămână de la lansare, a adunat, deja, mii de cereri de la cetăţeni. Un avantaj al aplicaţiei este că poţi urmări, în timp real, stadiul rezolvării sesizării. În plus, toţi cetăţenii Clujului pot să vadă ce ai reclamat şi ce răspuns ai primit.

 
Ascultă AICI argumentele primarului Clujului, Emil Boc