Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vintilă Mihăilescu la RFI: Guvernul Orban atacă libertatea de gândire

vintila_mihailescu_rfi_guvern_orban_libertate_gandire.jpg

Premierul Ungariei, Viktor Orban, vrea să scoată în afara legii CEU (Foto: AFP/Attila Kisbenedek)
Premierul Ungariei, Viktor Orban, vrea să scoată în afara legii CEU (Foto: AFP/Attila Kisbenedek)

Intenţia Guvernului de la Budapesta de a desfiinţa Central European University atacă libertatea educaţiei, libertatea de gândire. Iată ce declară într-un interviu la RFI antropologul Vintilă Mihăilescu, profesor la SNSPA şi semnatar al unui document de susţinere a CEU. El spune că valoarea simbolică a gestului premierului Viktor Orban este mult prea mare ca să treacă neobservată.

Reporter: Credeţi că va merge Puterea de la Budapesta până la capăt în cazul CEU?

Vintilă Mihăilescu: Din păcate, există foarte multe şanse în acest sens, însă cred că obiectivul actual, Central European University, este unul foarte sensibil, pentru că atacă libertatea educaţiei, libertatea de gândire, adică în ultimă instanţă, fundamentele unei societăţi democratice. Valoarea simbolică a acestui gest este mult prea mare ca să treacă neobservată.

Semne au fost mai demult. Imixtiuni ale Guvernului în diverse departamente, cadre didactice prost văzute, direcţii de cercetare au fost cenzurate într-un fel sau altul, dar acum, intenţia de a desfiinţa universitatea fanion a regiunii, pentru că CEU asta a fost şi asta este în continuare şi pentru România a însemnat un lucru absolut providenţial pentru tinerii care îşi începeau cariera universitară, CEU a fost un fel de trambulină pentru a continua studiile în altă parte, pentru a şi le termina acolo. Peste jumătate din colegii mei tineri au trecut prin această filieră. Deci protestele sau reacţiile internaţionale sunt uşor de înţeles (…). Ceea ce se întâmplă acum este “deci putem”. Am ezitat, nu ne-a plăcut, dar acum avem puterea, cam acesta este mesajul Guvernului, să facem ceea ce vrem. Ca să traduc în termeni mai de-ai noştri, cum punem şi noi problema de cele mai multe ori, “nu ne vindem ţara”. Iată la ce poate duce o astfel de autocraţie, în ultimă instanţă, de regim dictatorial, pentru că vorbim despre un regim dictatorial.

 

Cum a devenit George Soros un simbol al duşmanului?

 

Rep.: Cum a devenit miliardarul George Soros inamicul public numărul unu pentru Guvernul de la Budapesta? Şi nu numai pentru Guvernul de la Budapesta, pentru că am văzut că şi Puterea de la Bucureşti i-a pomenit numele, în contextul protestelor de stradă de la începutul acestui an.

V.M.: Exact, la asta vroiam să ajung şi eu, pentru că dacă ne uităm în jur şi nu numai în Ungaria (…), dar o vedem şi în Bucureşti, o vedem în Rusia, o vedem în multe alte ţări, o vedem şi în Polonia, în Cehia, în forme mult mai soft, ca să zic aşa. Soros a devenit simbolul imixtiunii corporaţiilor, a Occidentului în afacerile noastre interne. Este o întreagă direcţie de propagandă, care-l ia pe Soros drept simbol al duşmanului. Din ce perspectivă poţi să spui acest lucru, exact din această perspectivă, “nu ne vindem ţara”, un fel de naţionalism politic, dar şi economic, o repliere pe autarhia naţională, ceea ce într-o lume globală devine nu numai ridicol, dar şi imposibil. Pe scurt, această intenţie deocamdată a Guvernului de la Budapesta se înscrie într-o campanie şi într-o ideologie mult mai răspândită, inspirată uşor dinspre Moscova, ca să fim foarte precişi în această privinţă.

 

“O mişcare transnaţională”

 

Rep.: În România, fostul premier Victor Ponta a salutat recent iniţiativa lui Viktor Orban şi a anunţat că începe să lucreze la un proiect de lege care să înăsprească până la urmă condiţiile de prezenţă în România a universităţilor străine, după model ungar. În România ar fi posibil acest scenariu maghiar?

V.M.: Apropo de intervenţia domnului Ponta, ce să spun, cine se aseamănă se adună. Această intervenţie nu face decât să ilustreze încă o dată ceea ce spuneam, faptul că este o tendinţă, o mişcare mult mai largă, transnaţională (…). În România sigur că este posibil acest lucru, în principiu, dar părerea mea este că-i mult mai puţin probabil, pentru că întâi şi întâi nu avem nimic de acest gen, nu avem o instituţie de învăţământ străină şi atât de puternică pe cât este CEU. Ar fi un fel de vânătoare de vrăjitoare mult mai greu de realizat, că vrăjitorii or fi pe ici pe colo, dar n-avem vrăjitoare, deci pe cine taxăm, pe cine eliminăm din învăţământul românesc, adevărat românesc, ca fiind imixtiune străină. Avem Universitatea Româno-Americană, dar care e o universitate mică şi care nu mai este chiar aşa de americană şi în rest, cursuri, filiere engleze sau franceze sau germane în universităţi, dar nu avem o concentrare universitară în nişte instituţii puternice, care să poată să fie considerate din această perspectivă o ameninţare la integritatea culturii şi spiritului românesc.

 
Vintilă Mihăilescu, despre intenţia Guvernului Ungariei de a scoate în afara legii CEU