Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revoluția industrială 4.0: Ce joburi vor dispărea și care vor rezista asaltului tehnologiei?

O nouă revoluție industrială bate la ușă, iar unul din efecte va fi dispariția multor locuri de muncă ce vor putea fi prestate de roboți sau programe computerizate. Cei mai afectați vor fi, evident, lucrătorii mai puțin specializați, dar și cei cu studii superioare vor resimți efectele a ceea ce specialiștii denumesc ”revoluția industrială 4.0”.

Conform raportului Asociației Internaționale a Barourilor, citat de Guardian și preluat de Hotnews, "revoluția industrială 4.0" generată de evoluția tehnologiei va duce la dispariția multor locuri de muncă, dar și la apariția altora noi. Lucratorii mai puțin calificați vor fi primii afectați, dar studiul spune că și o treime din locurile de muncă pentru absolvenții de studii superioare ar putea fi înlocuite de mașini și software.

În aceste condiții, avantajul competitiv al economiilor sărace, emergente - bazate pe mâna de lucru ieftină - va fi erodat curând în condițiile în care liniile de fabricație cu roboți și sistemele inteligente de computere subminează costul cu lucrătorii umani, potrivit studiului.  Spre exemplu, în condițiile în care un muncitor din fabricile germane de mașini costă peste 40 de euro pe oră, un robot costă doar între 5 și 8 euro pe oră.

În România, această revoluție generată de tehnologie va crea anumite probleme, iar principala va fi reprezentată de lipsa capacității de adaptare la nou a pieței muncii, explică Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS):Autorul principal al raportului, Gerlind Wisskirchen spune că "legislatia introdusă mai demult pentru a proteja drepturile lucrătorilor umani s-ar putea să nu își mai realizeze scopul în unele cazuri. Este nevoie cât mai urgent de introducerea unei noi legislații a muncii", explică expertul.

Pe de altă parte, revoluția industrială generată de avansul tehnologiei va genera două tipuri de schimbări, e de părere Corina Gonțeanu, de la Manpower, o agenție de plasare a forței de muncă pe piața din România: ”unele schimbari vor viza numărul de locuri de muncă, iar altele activitatea propriu-zisă de la locul de muncă”. Corina Gonțeanu spune că, în viitor, ”vor fi în pericol în special joburile care care nu necesită un aport ridicat de înțelegere sau intuiție”:Și totuși, în România, suntem în fața unui paradox, spune sindicalistul Dumitru Costin: ”suntem mult în urmă în multe domenii, dar tocmai de aceea acest proces de industrializare în defavoarea lucrătorului s-ar putea face simțit într-un viitor mai îndepărtat”:Autonomia tot mai mare a mașinilor va cauza probabil și anumite probleme. Spre exemplu, cele legate de găsirea responsabilitatii pentru accidente care implică noi tehnologii, precum mașinile fără șofer. O altă discuție se poartă deja în jurul sistemelor armate inteligente care să poată trage fără ca un om să ia decizia. În ultimii 30 de ani, în Statele Unite, roboții au cauzat moartea a 33 de angajați.

Nu SUA sunt, însă, cel mai avansat stat din punctul de vedere al densității roboților, ci Coreea de Sud, care are 437 de roboți la 10.000 de angajați.