Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OIM: Numărul migranţilor prinşi la graniţa de sud-vest a României a crescut cu 40%

oim_numar_migranti_granita_romania_crescut.jpg

Migranţi prinşi la graniţa României (Sursa foto: www.politiadefrontiera.ro)
Migranţi prinşi la graniţa României (Sursa foto: www.politiadefrontiera.ro)

Din ce în ce mai mulţi migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa trec ilegal graniţa României, venind din Serbia. În total, de la începutul anului 2017, peste 400 de persoane provenind în special din Siria, Eritreea, Irak şi Afganistan au fost prinse la graniţa de sud-vest a ţării. Numărul lor a crescut cu aproximativ 40% în primele luni ale acestui an, faţă de perioada similară din 2016, declară la RFI şeful biroului din România al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Mircea Mocanu.

Şeful biroului din România al OIM precizează că “aceste persoane, majoritatea solicită azil în România şi conform procedurilor naţionale, intră în procedura de azil, care este gestionată şi solicitarea este administrată şi procesată de către Inspectoratul General pentru Imigrări”.

El crede că “autorităţile române au experienţă şi au capacitatea să analizeze cazurile foarte clar şi în majoritatea situaţiilor iau o decizie pe care noi o considerăm umanitară, în sensul că migranţii care sosesc pe teritoriul României, în condiţiile în care aceştia solicită azil, nu le este refuzat acest drept de a solicita azil, iar mai mult de-atât, dacă depun o cerere de azil, aceasta este analizată şi în majoritatea cazurilor, pentru cetăţenii în special din Siria sau din Eritreea, aceştia primesc o formă de protecţie în România şi mai departe au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cetăţenii români”.

Mircea Mocanu spune că “de la începutul anului până în acest moment sunt aproximativ 400 de persoane identificate, un număr gestionabil de către autorităţile din România. Această cifră este similară cu cifra identificată în 2011. Cifra este cu 30%-40% mai mare (faţă de perioada similară din anul precedent-n.r.)”.

 

Câţi migranţi au fost relocaţi în România din Grecia şi Italia?

 

Şeful biroului din România al OIM declară că “prin procesul de relocare din Italia şi din Grecia, proces care vine în urma celor două decizii ale Comisiei Europene, România a relocat din cele două ţări aproximativ 700 de persoane şi va continua să reloce cetăţeni străini din Italia şi din Grecia în perioada următoare, conform calendarului şi conform deciziei luate la nivel european. Aceste persoane intră în procedură de azil, solicitările lor de a obţine o formă de protecţie pe teritoriul României sunt analizate de către Inspectoratul General pentru Imigrări. În majoritatea cazurilor şi vorbim de un procent de peste 85%-90%, aceste solicitări sunt soluţionate pozitiv, deci persoanele respective primesc o formă de protecţie, fie că vorbim de statut de refugiat, fie că vorbim de protecţie subsidiară şi în urma acestei decizii, persoanele respective primesc drepturi şi obligaţii pe teritoriul României, conform legislaţiei române, drepturi şi obligaţii care sunt similare cu cele ale cetăţenilor români, mai puţin dreptul de a alege, de a fi ales sau dreptul de a călători în spaţiul european mai mult de 90 de zile”.

Ce drepturi au migranţii relocaţi în România? “Au dreptul să muncească aici şi au dreptul să muncească aici în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Asta înseamnă că nu se supun legislaţiei aplicabile cetăţenilor străini care obţin permis de muncă în România, ca şi cetăţeni din ţări terţe şi nu trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii ca aceia (…). Au dreptul la o alocaţie minimă, dacă venitul acestora nu depăşeşte jumătate din salariul minim pe economie, timp de un an de zile (…). Alocaţia de la statul român este de 540 de lei de persoană pe lună, timp de un an de zile”, precizează Mircea Mocanu.

El mai spune că cele mai multe persoane relocate până acum în România din Grecia şi Italia vin “în principiu din Siria, din Eritreea, din Afganistan şi Irak”.

 
Mircea Mocanu (OIM), despre migranţii care trec graniţa României