
Social
Sindicatele din administrație, nemulțumite de Legea salarizării: “Suntem discriminați”. Proteste, după Paști
f_p.jpg

În esență, sunt două tipuri de nemulțumiri: unele de formă și altele de fond, explică Sebastian Oprescu:
S.O.: De formă, pe motiv că această lege nu a fost negociată și de asemenea nici măcar discutată. Și aici mă refer la textul actului normativ. Nu a fost discutată cu partenerii sociali. Al doilea punct foarte important este legat de faptul că Ministerul Muncii nu a vrut să introducă în proiectul de act normativ un articol, așa cum este trecut și în vechea lege 284, prin care urmare a aplicării acestei legi, nimeni să nu fie afectat în drepturile salariale. Din punctul acesta de vedere doamna ministru a fost categoric împotriva intriducerii unui asemenea articol pe motiv că vor fi categorii de bugetari, de funcționari, care vor suferi anumite diminuări.
Reporter: La ce categorii vă referiți, concret?
S.O.: Asta am încercat și noi să aflăm, am avut niște discuții contradictorii cu dumneaei. Din păcate nu a venit cu clarificări, măcar ca și praguri de la care ar trebui diminuate salariile bugetarilor.
Rep.: E posibil să fie vizate funcțiile de conducere, poate? Nimeni nu a văzut legea.
S.O.: Posibil. Dar în condițiile în care tot personalul va fi reîncadrat afectează pe fond cariera profesională a angajaților din administrația publică și cariera salarială.
Rep.: Dar nu știm și nu știți exact unde se fac aceste diminuări!
S.O.: Am avut o discuție. A dat un exemplu la un moment dat de finanțele publice. A dat un exemplu de la ANRE. Este adevărat că sunt niște instituții publice unde, probabil, sunt niște salarii mai mari. Dar ar trebui să clarifice acest lucru, să vină cu un prag de la care scad salariile, astfel încât să nu existe tensiuni în marea masă a bugetarilor. În momentul în care există această secretomanie, este firesc ca noi să ne pregătim de ce-i mai rău și să avem reacții.
Rep.: Ce acțiuni aveți în vedere?
S.O.: Vor fi două acțiuni sigure: mitingurile și pichetările, dar vor fi și acțiuni greviste, în momentul în care partea guvernamentală nu-și va găsi obligația de a negocia cu partenerii sociali.
Rep.: Aveți în vedere și o grevă generală?
S.O.: Cu siguranță, da.
Rep.: Vă simțiți discriminați?
S.O.: Suntem discriminați. Mai mult decât atât, simțim că această categorie profesională nu este băgată în seamă de acest guvern, cu toate că prin funcționarii publici se îndeplinește actul guvernamental și se pune în aplicare politica guvernamentală.