Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Exclusiv RFI) Comisia de la Veneția: Ar fi oportună recunoaşterea parteneriatului civil în România

”În România, ar putea fi introdus un anumit tip de parteneriat prin care să fie recunoscute legal căsătoriile între persoanele de același sex”. Afirmația a fost făcută, în exclusivitate la RFI, de secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, prezent la o conferință  la Palatul Cotroceni.

Oficialul Comisiei de la Veneția spune că ”e adevărat că această dezbatere nu există doar în România. Și în Georgia este o discuție asemănătoare. Au mai fost astfel de exemple și în trecut, iar noi ne-am exprimat cu privire la ce s-a petrecut în Ungaria sau în Macedonia. În Europa, avem viziuni diverse: sunt state care recunosc căsătoria între persoane de același sex și sunt altele care nu o recunosc”.

Ascultă:”În România, codul civil nu recunoaște decât căsătoria între un bărbat și o femeie, așa că discuția nu e chiar nouă. Acest lucru este legitim atât timp cât legislația care apără drepturile omului e respectată. Această legislație nu spune în prezent că e obligatoriu ca statele să recunoască această căsătorie între persoanele de același sex. Cred în necesitatea introducerii unui anumit tip de parteneriat care să poată fi recunoscut legal”, a declarat, pentru RFI, secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert.