Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O femeie din România de 83 de ani rănită în atacul de la Stockholm

papusa_ciuraru.jpg

Păpușa Ciuraru și Luncuța Căldăraru
Păpușa Ciuraru vizitată în spital de Luncuța Căldăraru
Image source: 
http://www.expressen.se

Printre răniţii atacului terorist de vineri, din Suedia,  este şi un cetăţean român, a informat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. Presa suedeză relatează acum că ar fi vorba de o femeie de 83 de ani care trăia pe străzi.

Jurnaliștii de la Expressen relatează că  una din vicitmele încă internate în spital este o femeie din România, care trăia pe străzi. În ziar apare fotografii cu victima pe patul de spital și jurnalițtii susțin că ar fi stat de vorbă cu ea.

Potrivit lui Expressen este vorba de Păpușa Ciuraru, o femeie de etnie roma care cerșește de mai mulți ani în centrul capitalei suedeze.

Păpușa Ciuraru este cunoscută ca supraviețuitoare a Holocaustului, fiind deportată în 1942 la vârsta de șapte ani cu familia ei în Transnistria, la ordinul regimului condus de Ion Antonescu. Din cei 25000 de mii de romi deportați, circa 11000 au murit, potrivit Raportului final al Comisiei pentru Studierea Holocaustului în România. 

Femeia le-ar fi spus că a fost lovită la picior și că ar fi fost apoi ridicată de două persoane și dusă într-un hotel din apropiere, unde a primit primele îngrijiri.

Între timp, anchetatorii au anunţat că autorul atacului terorist de vineriu, un bărbat născut în Uzbekistan,  cu presupuse legături cu gruparea teroristă Statul Islamic, se afla de mai mult timp în atenţia autorităţilor.

”Suedia este şi va continua să fie o ţară sigură şi paşnică”, a transmis regele Carl Gustaf al XVI-lea, în cadrul unui discurs ţinut sâmbătă în faţa Palatului Regal. ”Suedia este zguduită de cele întâmplate, dar grija pe care oamenii şi-o arată unii altora arată puterea societăţii”, a adăugat monarhul

Un camion a intrat vineri în mulţime, pe cea mai frecventată stradă pietonală din Stockholm, omorând patru persoane şi rănind alte 15. Un omagiu naţional va avea loc luni, la ora locală 12.00 (13.00, ora României).