Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corespondență din Suedia. Solidaritate după atacul de la Stockholm

atac.jpg

Vineri, 7 aprilie 2017, un camion a intrat într-un magazin aflat pe o importantă stradă pietonală din Stockholm ucigând patru persoane şi rănind alte cincisprezece

Atentatul de vinerea trecută de la Stockholm a fost pentru Suedia un moment de şoc puternic, dar şi o ocazie de a le arăta celor care doresc să conducă prin teroare că sunt foarte departe de a câstiga.

“Cei care sunt alături de noi sunt mult mai numeroşi decât cei care doresc să ne facă rău.” Acesta a fost mesajul transmis sâmbătă de regele Carl Gustav al XVI, într-un discurs adresat naţiunii. Iar dovada că suedezii sunt convinşi de acest lucru s-a văzut în calmul cu care oamenii obişnuiţi au reacţionat la atentatul de vineri după-amiază. În aceeași seară, cu excepţia  numeroaselor străzi centrale închise de poliţie, imaginea Stockholmului nu părea foarte diferită de cea obişnuită.
 
Unii spun chiar că suedezii s-au hotărât să combată terorea prin dragoste.
 
Imediat după ce camionul a intrat într-un magazin aflat pe o importantă stradă pietonală, ucigând patru persoane şi rănind alte cincisprezece, dovezile de solidaritate au apărut din toate direcţiile.
 
Mai întâi, a fost creat pe twitter #openstockholm, unde locuitorii oraşului i-au invitat la ei acasă pe cei care se aflau pe stradă sau care nu se simţeau în siguranţă în centru. Unii le-au oferit masă, alţii paturi, alţii posibilitatea de a-i conduce acasă în maşinile personale... în condiţiile în care transportul în comun era complet oprit.
 
#prayforstockholm a fost şi el creat și a devenit un loc în care un număr uriaş de utilizatori de internet şi-au declarat susţinerea şi compasiunea.
 
Iar dacă, aşa cum spuneam, toate străzile din zona magazinului în care a avut loc atacul au fost închise de poliţie, pe lângă cordoanele care interziceau accesul au apărut a doua zi florile. Mii de flori aduse de oameni care se opreau şi ţineau momente de reculegere.
 
Despre probabilul autor al atacului de vineri se ştie că se numeşte Rakhmat Akilow, că are 39 de ani şi că este cetăţean uzbec.
 
A cerut permis de ședere în Suedia în 2014. În 2016 a primit refuz. În luna decembrie a aceluiaşi an i s-a comunicat şi că nu i se acordă nici măcar un permis temporar, aşa că trebuie să părăsească ţara. Este momentul în care el a dispărut.
 
Se mai ştie că în perioada în care a fost rezident în Suedia, Akilov lucrat în construcţii, la o firma care se ocupa cu structurile din azbest. A fost concediat, după ce unul dintre şefi a l-a găsit dormind la serviciu. De atunci, singurul care a mai vorbit cu el este un fost coleg care l-a întrebat o dată dacă a mai găsit ceva de lucru. Răspunsul a fost “Nu, doar dorm şi fumez.”
 
Presa suedeză scrie şi despre cum serviciile de securitate au primit informaţii despre Akilov ca despre un susţinător al Statului Islamic, dar cercetările nu au fost niciodată duse până la capăt. El a intrat în atenţia poliţiei în momentul în care a publicat pe pagina sa de facebook două filme ale grupării teroriste.
 
Rakhmat Akilov a fost arestat la aproape 10 ore de la atentat, iar un alt suspect de complicitate a fost reținut duminică dimineaţa.
 
Dacă în general este cunoscut faptul că suedezii au mare încredere în autorităţi, de data asta ei au reuşit să îi ia pe nepregătite pe poliţişti, în momentul în care au pornit să le ofere acestora foarte multe flori şi îmbrăţişări.
 
O surpriză de proporţii pentru oamenii legii. Unul dintre comandanţi declara chiar: “În 25 de ani de când lucrez nu am întâlnit o astfel de situaţie, aşa că sunt profund impresionat. Am găsit multe flori chiar şi pe parbrizele maşinilor noastre. E o situaţie absolut unică. Încă nici nu ştim ce vom face cu ele pentru că nu le putem lua acasă.”.
 
Firesc, după atentatul de vineri, lupta împotriva terorismului a devenit o tema dezbătută intens în mass media suedeză. Însă un loc aproape la fel important îl ocupă în discuţii şi acţiunile prin care cetăţenii doresc să demonstreze că teroarea nu îi va convinge vreodată să renunţe la speranţe şi la calitatea de oameni.
 
La acest capitol, un exemplu citat este cel al lui Fredrik Backman, un cunoscut scriitor, care a anunţat sâmbătă că va plăti toate cărţile pentru copii ce vor fi cumpărate în cursul zilei de la o anumită librărie din centrul Stockholmului. Motivul a spus el este acela că în copilărie, ori de câte ori se întâmpla ceva grav, mama îi citea poveşti şi îl făcea să uite de lucrurile triste.

 
Ascultă AICI corespondența de la Stockholm