Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Braconaj masiv în Deltă. WWF: Comercianții să-și asume responsabilitatea

Braconajul în Delta Dunării este dublu față de cât se pescuiește legal – avertizează guvernatorul Grigore Baboianu. În fiecare an s-ar pescui fără permisiune și ar ajunge apoi în magazine în jur de 7 mii de tone de pește, inclusiv sturioni, specii pe cale de dispariție, protejate prin lege. Abordarea nu trebuie să fie unilaterală, spune  Cristina Munteanu, de la World Wild Fund.

Organizația neguvernamentală anunță, la RFI, că încearcă, printr-un nou proiect, să-i convingă  pe comercianți să-și asume responsabilitatea pentru ce vând la rafturi. Nu în ultimul rând, e nevoie de implicarea comunității locale, consideră Cristina Munteanu:

“Problema stopării unui astfel de fenomen nu este simplă, iar abordarea nu trebuie să fie unilaterală, în sensul că facem o lege, instituim un control și ne așteptăm ca lucrurile să fie rezolvate 100%. Asta pentru că atât Delta, cât și Dunărea sunt foarte mari ca suprafață, iar organele de control, chiar dacă sunt multe, nu au cum să acopere o asemenea suprafață. (...) Desigur că au și magazinele o responsabilitate. Ar trebui să nu accepte marfă care nu are documente de proveniență și nu este legală.(...) Dezvoltarea turismului oricum trebuie făcută într-un cadru bine stabilit, nu haotic. Pe de altă parte trebuie stabilit cam câți turiști ar putea susține Delta fără să se întâmple ceva care să o afecteze.(...) Ar trebui să fie mai multă responsabilitate atât din partea celor care se ocupă de administrare, de control, dar și din partea comunităților locale ”

Pescuitul sturionilor sălbatici este interzis până în 2022. România este printre puținele țări europene care are încă pe teritoriul său aceste specii.