Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport Amnesty International: Top 5 țări în 2016 după numărul execuțiior

amnesty.png

Demonstrație de protest împotriva pedepsei cu moartea
Image source: 
Amnesty International

ONG-ul salută un declin istoric al execuţiilor din Statele Unite. Acesta este principalul motiv care a dus la o scădere puternică a numărului deţinuţilor executaţi la nivel global, comentează AFP.

Numărul execuţiilor a scăzut în anul trecut cu peste o treime faţă de datele din 2015. Amnesty International arată în raport că Statele Unite au pronunţat 32 de pedepse capitale în ultimul an, iar numărul execuţiilor a ajuns la 20. Vorbim astfel despre cel mai mic număr de deţinuţi condamnaţi la moarte din ultimele patru decenii.  Mai mult, americanii nu mai sunt în topul cinci al ţărilor care execută cei mai muţi deţinuţi.

Evoluția numărului de execuții în SUA din 1991 până în 2016; Sursa: Amnesty International

În 2016, primele cinci ţări ale lumii după numărul execuţiilor au fost China, Iran, Arabia Saudită, Irak şi Pakistan.

Raportul mai arată că la nivel global, numărul execuţiilor a scăzut cu 37% doar în ultimul an. Declin interpretat de ONG ca un semn clar că judecătorii, procurorii şi juraţii îşi întorc spatele la pedeapsa capitală, care nu mai este considerată o modalitate de a face justiţie pentru victime.

De asemenea, o scădere dramatică în numărul execuţiilor a apărut şi în Iran şi Pakistan.

Au existat mai puţine execuţii şi în ţările sub-sahariene, deşi numărul pedepselor capitale pronunţate s-a dublat la 1.086, în special ca urmare a unei creşteri dramatice a susţinerii pentru pedeapsa cu moartea în Nigeria.

Astfel în 2016 Amnesty a înregistrat 1.032 de execuții, faţă de cele 1.634 de execuţii din 2015.

Raportul nu cuprinde însă date din China, din cauza datelor ținute secrete de către autorități.