Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea vaccinării, în dezbatere. Capitol de sancțiuni și stocuri-tampon, printre noutăți

Proiectul legii vaccinării a fost lansat în dezbatere publică. Proiectul prevede, printre altele, că înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii. Părinţii îşi asumă,  în scris,  refuzul vaccinării, dar sunt pasibili de a fi acuzați de rele tratamente.

Se prevede astfel „sesizarea instituțiilor abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.

„Vaccinarea copilului constituie responsibilitatea pentru asigurarea stării de sănătate. Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul național de vaccinare (...) ”, se mai arată în lege.

Ministrul Florian Bodog susține că odată cu această lege nu vor mai exista situații în care vor fi crize de vaccinuri, pentru că ar urma să fie create stocuri de rezervă. Ministrul Sănătății promite totodată că vor fi prezenți specialiști din minister la toate dezbaterile publice care vor urma:

Ne dorim să avem copii sănătoși. Legea rezolvă această problemă: prevede constituirea unor stocuri-tampon (de vaccin) în așa fel încât să nu se întâmple ca în momentul în care eu sunt schimbat și vine un alt ministru să găsească situația pe care am gasit-o eu la Ministerul Sănătății. Asta este ce aduce legea nou.

Autoritățile române ar urma să colaboreze cu cele din Franța pentru politicile viitoare și să  fie consiliate inclusiv în proiectul construirii de spitale regionale, a mai spus Florian Bodog.

Legea vaccinării trebuie să răspundă interesului de sănătate publică și nu urmărește sancționarea părinților, precizează și Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie:

Să rezulte o formă care să fie acceptată de marea majoritate a oamenilor din România. Până la urmă cred că ăsta este scopul. Nu este scopul să facem o clasificare a sancțiunilor, ci trebuie să facem o lege care să răspundă interesului de sănătate publică al acestei țări.