Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salarizare pe criterii de performanță? Guvernul pare să fi uitat. Cum pot fi evaluați bugetarii?

Proiectul legii salarizării conceput de coaliția de guvernare propune creșteri salariale substanțiale la angajații statului până în 2022. Spre exemplu, medicii ar putea câștiga, începând chiar din 2018, până la echivalentul în lei a 3.600 de euro salariu lunar brut, adică impozabil. Nu se mai vorbește însă deloc sau aproape deloc despre perfecționarea sistemului bugetar sau despre remunerarea bugetarilor în funcție de rezultate și criterii de performanță. ”O soluție ar putea fi evaluarea angajaților statului de către firme specializate”, propune, într-un interviu acordat RFI, Elena Tudose de la IPP.

Directoarea Institutului pentru Politici Publice (IPP), Elena Tudose, amintește în primul rând că ideea salarizării unitare nu este o inovație a Guvernului Grindeanu: ”Această lege a fost o marotă a guvernelor din 2004 până acum. Din păcate, pare a fi și marele eșec. Principalele probleme sunt salarizarea în funcțe de performanțe și neelaborarea unei grile de salarizare pe categorii profesionale”.

Elena Tudose propune o soluție pe care o califică drept ”avangardistă”: externalizarea completă a evaluării performanței în actrivitate.

Ascultă:”Există firme care se ocupă cu asta. În sectorul privat, se întâmplă constant: audituri de performanță inclusiv la nivelul resurselor umane. Probabil, aici intrăm într-o altă fază, cunoscut fiind apetitul administrației românești pentru externalizare de servicii fără ca neapărat să fim foarte riguroși în a desena niște criterii clare. Nu știu cât de pregătită e administrația românească pentru un asemenea model. Din păcate, ce putem spune acum e că evaluarea angajaților statului, așa cum e făcută ea acum, este exclusiv una formală, care nu are nicio șansă să împingă spre salarizarea pe criterii de performanță”, e de părere directoarea Institutului pentru Politici Publice.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) este o organizaţie neguvernamentală care militează pentru creşterea calităţii proceselor de elaborare a politicilor publice în România.

Ascultă interviul integral acordat RFI de directoarea Institutului pentru Politici Publice (IPP), Elena Tudose:

 
Directoarea Institutului pentru Politici Publice (IPP), Elena Tudose, despre salarizarea bugetarilor în funcție de performanțe