Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amendă record pentru NN Pensii, după ”fumigena” naționalizării Pilonului II

Amendă record pentru fondul de pensii private NN, care le-a transmis clienților că ar exista discuții oficiale privind preluarea de către stat a Pilonului II. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a infirmat anunțul și a decis sancţionarea companiei cu o amendă de 750.000 lei. Este cea mai mare sancțiune aplicată de ASF de la înfiinţarea instituției.

ACTUALIZARE: NN Pensii precizează că a aflat din presă despre măsurile stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în legătură cu mesajul de informare transmis clienţilor şi că aşteaptă decizia oficială a ASF, care nu afectează situaţia fondului de pensii administrat de NN. Compania reiterează că intenţiile sale au fost exclusiv de informare în legătură cu sistemul depensii administrat privat.

........................................................................

Amenda de 750.000 lei reprezintă 1% din capitalul social al fondului de pensii private NN, de 75 milioane lei. ASF a decis în plus retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Ţintoiu, din cauza aceluiași mesaj trimis clienţilor.

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii obligatorii administrate privat din România, şi-a anunţat recent clienţii că, în ultimele săptămâni, ar fi existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private, adică trecerea lor în administrarea statului, recomandându-le totodată să se informeze despre contextul pieţei.

Autoritățile au criticat, la scurt timp, demersul NN acuzând compania că are o poziţie "excesivă şi neavenită". ASF susţine că "nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect".

Preşedintele Autorității, Mişu Negriţoiu, a declarat că am avea de a face doar cu o ”fumigenă aruncată” care nu are niciun sens şi nicio dimensiune politică, în condiţiile în care pensiile nu pot fi ”confiscate sau naţionalizate”.