Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bucureştenii vor avea din nou căldură în calorifere. Radu Opaina: Sistemul actual de termoficare este extrem de învechit

Bucureştenii vor avea din nou căldură în case toată săptămâna. RADET anunţă că reia furnizarea agentului termic, pe fondul temperaturilor scăzute de afară. Sâmbătă dimineaţă, de exemplu, vor fi -2 grade în Bucureşti.

Primarul Gabriela Firea cere Executivului să modifice Hotărârea de Guvern care prevede livrarea căldurii după trei nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, spune la RFI că reglementările actuale trebuie înlocuite: “Consumatorul ar trebui să decidă când şi cum doreşte să se încălzească, este dreptul şi condiţia consumatorului să ia din sistemul centralizat căldură, atunci când are nevoie”.

“În condiţiile în care laşi la latitudinea consumatorului, atunci comunitatea de acolo cât e de bine organizată sau gestionată, are sau nu are căldură, vrea sau nu vrea căldură (…). Totul ţine numai de modul de organizare al asociaţiei în interior. Bineînţeles, nu poţi în interior să iei decizii, cum au luat foarte mulţi, de închidere a căldurii, în condiţiile în care există familii cu copii mai ales sau cu bătrâni bolnavi, care doresc să se încălzească, asta este altă condiţie care trebuie respectată. Dacă avem familii care spun domnule, eu vreau să mă încălzesc, atunci administratorul are obligaţia să dea drumul la vana din subsol, să se încălzească imobilul”, explică Radu Opaina.

El precizează că “sistemul actual de termoficare este un sistem extrem de învechit, extrem de uzat, extrem de neperformant şi atunci când apar situaţii de genul acesta, în care ai închis căldura în sistem şi vrei s-o redeschizi, ei trebuie să facă nişte operaţiuni mai mult manuale de a repune în funcţiune întregul circuit (…). Ei, lanţul ăsta în mecanismul ăsta învechit durează câteva zile, necesită forţă umană deosebită, apar avarii, apar tot felul de situaţii care sunt greu de gestionat, pentru că sistemul nu permite altfel. De aceea, din punctul meu de vedere, este mai bine să laşi căldură pe ţeava de încălzire până către mai, încolo, când temperaturile noaptea sunt deja peste 15 grade, să laşi deschis sistemul de termoficare, chiar dacă populaţia nu-l utilizează prin închiderea vanei, să-l laşi să stea în aşteptare, în stand-by, iar atunci când populaţia deschide robinetul, să înceapă să curgă şi atunci nu mai este nevoie de reporniri, reînchideri, care necesită costuri şi eforturi destul de mari”.

 
Radu Opaina, despre reluarea furnizării căldurii în Bucureşti