Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


S-a întors iarna și în Republica Moldova

vreme_rea_chisinau.jpg

100 de copaci au fost doborâți la pământ din cauza vântului puternic și a zăpezii
100 de copaci au fost doborâți la pământ din cauza vântului puternic și a zăpezii
Sursa imaginii: 
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI Chișinău

Vreme de iarnă adevărată în Republica Moldova. Circa 140 de localități au rămas fără curent electric, în urma ninsorilor abundente, iar la Chișinău ninge.

Sute de copaci au fost doborâți și zeci de mașini au fost avariate. Pentru a gestiona situația legată de condițiile meteo nefavorabile, la Guvern a fost creată o celulă de criză.

Potrivit meteorologii moldoveni, vremea se va menține rece, astăzi și mâine va continua să ningă, pe alocuri vor fi precipitații puternice sub formă de ploi și lapoviță.

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI anunță că satele deconectate de la energia electrică sunt din raioanele Criuleni, Ialoveni, Strășeni, Orhei, Cantemir, Hîncești, Cimișlia, Leova, Anenii Noi, UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău.

Totodată, Ministerul de Interne anunță că doar în capitală, 100 de copaci au fost doborâți la pământ din cauza vântului puternic și a zăpezii. O persoană a fost traumată și a ajuns la spital, după ce a fost lovită de un copac căzut.

Pe drumurile din țară au fost înregistrate 20 de accidente rutiere. Întrucât mulți șoferi și-au schimbat anvelopele de iarnă, se circulă dificil pe străzi. Agenții rutieri îndeamnă șoferii să-și lase mașinile și să meargă cu transportul public. În raionul Dubăsari, 2 camioane au deraiat de pe traseu și a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru tractare.

Prim-ministrul Pavel Filip a dispus Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale şi Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare să efectueze o evaluare urgentă a pagubelor provocate de ninsorile din ultimele 24 de ore şi să propună un plan concret de măsuri pentru remedierea situaţiei de criză şi sprijinirea agricultorilor. Acest plan urmează să fie discutat, vineri, 21 aprilie, într-o şedinţă specială la Guvern.

MAI anunță că nu există drumuri locale sau naționale blocate. Totodată, cetățenii sunt îndemnați să fie prudenți, să aibă grijă în trafic și să apeleze la Serviciile de urgență 901 și 902, în caz de situații de criză.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă pentru următoarele zile ”cod galben” de îngheț pe întreg teritoriul țării.