Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Focuri de armă la Paris: Un poliţist a fost ucis şi alţi doi răniţi pe Champs Elysées

Un atacator a fost ”neutralizat”, după ce un poliţist a fost ucis, iar altul rănit joi seara pe Champs-Élysées -  a anunţat Ministerul francez de Interne, citat de AFP.

Actualizare: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate de la Paris. Întâlnirea a fost cerută de preşedintele Francois Hollande pentru a discuta despre atacul terorist care a avut loc joi seară pe Champs Elysees.

Actualizare: Poliţia franceză a emis un mandat de arestare pentru un al doilea suspect în atacul armat de pe Champs Elysees. Mandatul de arestare avertizează că suspectul este periculos. Nu este clar dacă este vorba despre atacator sau despre un complice.

Actualizare: Atacatorul ucis ar fi fost de origine belgiană (presă)

Actualizare: Marine Le Pen şi Francois Fillon anunţă, pe Twitter, că îşi anulează manifestările electorale programate vineri 

Actualizare: Ar fi căutat un al doilea atacator, potrivit Reuters

Actualizare: Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atacul (AFP) 

Actualizare: "Pistele sunte de natură teroristă", transmite preşedintele Hollande 

 

Reacţii politice

Emmanuel Macron, candidat la preşedinţia Franţei, a reacționat la atacul de joi seară. „Toţi aspirăm să ajungem preşedinte al Republicii. Prima responsabilitate, prima misiune a preşedintelui este de a proteja. Şi, în această seară, în timp ce noi vorbim aici, ştim că cel puţin un poliţist a fost ucis. Nu ştim cum să calificăm ceea ce s-a întamplat. Ştim că un altul a fost rănit.  Această ameninţare planează asupra noastra. În anii următori, va face parte din cotidianAceastă ameninţare planează asupra noastra. În anii următori, va face parte din cotidian”, a spus Macron.

Cancelara Angela Merkel a prezentat condoleanţe familiei poliţistului împuşcat.  

Ministrul de externe german şi-a exprimat solidaritatea : `Veşti socante din Paris. Plângem victimele şi rămânem fermi şi determinaţi de partea Franţei`.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy a anunţat că împărtăşeşte durerea poporului  francez în aceste momente dificile, iar premierul Belgiei, Charles Michel a condamnat `această josnică agresiune`.

Preşedintele Parlementului European, italianul Antonio Tajani şi-a exprimat solidaritatea şi condoleanţele.

"Marea Britanie condamnă ferm oribilul atac", a declarat premierul Theresa May.

Update: Ministerul francez de Interne a anunţat că doi agenţi de poliţie sunt grav răniţi şi a infirmat informaţiile privind decesul unui alt agent, notează agenţia de ştiri Reuters.

Update: Doi agenţi de poliţie au murit în urma incidentului armat  potrivit unei surse din poliţia franceză, citată de agenţia Reuters.

Update: Direcţia antiteroristă a Parchetului din Paris a preluat investigaţia în cazul incidentului armat produs joi seară în centrul Parisului, soldat cu moartea unui poliţist şi a atacatorului

Update: Incidentele din Paris au avut loc chiar în timp ce candidaţii la prezidenţiale se aflau la o ultimă emisiune de campanie, la televiziunea France 2

Update: Politia franceza precizeaza ca nu sunt evocati pentru moment alti atacatori in diverse comunicate oficiale. Se stie doar ca un atacator a fost ucis. 

Update: Politia franceza verifica locuinta atacatorului. Premierul francez se afla acum la Palatul Elysee  pentru o reuniune de criza convocata de presedintele Francois Hollande.

Update: Reuters anunta ca unul dintre atacatori era in vizorul autoritatilor.

Update: Presedintele american Donald Trump transmite condoleante francezilor si vorbeste despre un eventual atac terorist. Ministerul de Interne francez anunta insa ca este prematur sa se faca speculatii despre motivul atacului. Ministerul francez de Interne anunta ca politistul a fost tinta clara a atacatorului. 

Update: Reuters scrie ca cel putin doi atacatori au fost implicati.

Update: O purtătoare de cuvânt a poliţiei, Johanna Primevert, a declarat pentru The Associated Press, că atacatorul a vizat poliţişti care păzeau o zonă din apropierea staţiei de metrou Franklin Roosevelt, o zonă populară în rândul turiştilor. Oficiul de contra-terorism din Paris anunta ca a deschis o ancheta.

Update: Bulevardul Champs Elysees este blocat. Politia recomanda evitarea sectorului respectiv.

FACTS

Incidentul s-a produs în jurul orei locale 21.00, în fața unui magazin Marks & Spencer. Poliția a intervenit în prima fază, după care au ajuns la fața locului doi membri ai Brigăzii speciale de intervenția, iar un elicpoter a survolat apoi zona. Le Monde scrie ca atacatorul a coborat dintr-un automobil si a deschis focul cu o arma automata asupra masinii in care se aflau politistii.

Atacul are loc cu 3 zile inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale. 50 de mii de politisti sunt mobilizati pentru primul tur de vot. 

Franţa se află sub stare de urgenţă din 2015

S-a tot prelungit de atunci în urma atacurilor unor militanţi islamişti, în mare parte tineri care au crescut în Franţa şi Belgia şi care au ucis mai bine de 230 de oameni în ultimii doi ani.

Organizaţia jihadistă Stat Islamic, care pierde teren în provincii din Irak şi Siria a revendicat atacul prin intermediul propriei agenţii de ştiri şi a precizat numele atacatorului. Revendicarea a fost făcută foarte repede, iar faptul că a fost precizat numele celui care a acţionat sugerează că acesta era în contact direct cu organizaţia jihadistă.

Grupul a revedicat şi atacul din Londra, luna trecută, în care au murit 4 oameni, dar fără să fie date nume ori alte detalii.

La începutul săptămânii, doi bărbaţi au fost arestaţi în Marsilia sub acuzaţia că planuiau un atac înainte de alegerile prezidenţiale. În cursul arestării lor şi a percheziţiei apartamentului din Marsilia în care se aflau, s-au descoperit arme şi o serie de explozibili. Incidentul a adus imediat problemele legate de securitate şi migraţie înapoi în centrul discuţiilor din campania electorală.

Conservatorul  Francois Fillon şi-a anulat evenimentele prevăzute pentru vineri, ultima zi de campanile. El a cerut de altfel suspedarea campaniei iar Jean Luc Melenchon i-a raspuns că nu ar trebui să `cedăm panicii`.